Kočićevo pero Draganu Jovanoviću Danilovu

A. G.
Kočićevo pero Draganu Jovanoviću Danilovu

Banjaluka - Nagrada "Kočićevo pero" za ljeto 2017. pripala je Draganu Jovanoviću Danilovu za knjigu "Šta sneg priča".

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i za odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi. Žiri, koji su činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, odluku je donio jednoglasno, a pobjedničku knjigu objavila je Izdavačka kuća "Agora" iz Novog Sada.

"Kočićevo pero" dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, a biće svečano uručeno 29. juna u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

- Kultna knjiga "Ljudi govore" Rastka Petrovića dobija u djelu "Šta sneg priča" Dragana Jovanovića Danilova svoj uvodni nastavak. I u jednom i u drugom naslovu težište je na glagolu: govoriti (reći, kazati, besjediti...), odnosno na riječi. Riječ i njena pojava je početna tačka čovjekove kulturne socijalizacije. Riječima se iskazuju svi sadržaji čovjekove egzistencije na nivou svijesti i podsvijesti - rekao je Nikola Vukolić.

Objašnjava da se radnja romana odvija u godinama poslije rata iz kojeg je na junacima ostao trag patnje, stradanja, razaranja, gubitaka, bolova koji se ne mogu izbrisati i zaboraviti vremenom.

- Mjesto zbivanja je pomalo apstraktan prostor zavijanog zimskog voza u kojem grupe pojedinaca, u mraku i studeni, hitaju prema Beogradu da u njemu dočekaju Novu godinu i makar jednu kap veselja - primjećuje Vukolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana