Književno veče Miroslava Kusmuka u okviru Vidovdanskih dana Knešpolja 2017: Snaga riječi oslikava breme najboljih ljudi

Aleksandra Glišić
Književno veče Miroslava Kusmuka u okviru Vidovdanskih dana Knešpolja 2017: Snaga riječi oslikava breme najboljih ljudi

Kozarska Dubica - U okviru "Vidovdanskih dana Knešpolja 2017" u amfiteatru Knežopoljske kuće u Knežici kod Kozarske Dubice održano je književno veče sa Miroslavom Kusmukom.

O Kusmukovim knjigama "Vuk", "Pričaj mi, Lazare", "Oluja", "Bijeli šal" i "Ispovijesti" govorili su dr književnosti Zlatko Jurić i direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske sociolog Slobodan Nagradić.

Nagradić je naglasio da je u Kusmukovim knjigama nevjerovatno precizno oslikan svijet životinja, ali i život na selu, posebno zapažajući ovaj detalj kao zanimljiv, jer je Miroslav rođen u Sarajevu u kojem je i živio do posljednjeg rata.

Kusmuk je na promociji rekao da je njegova fascinacija vukom, koji je tema i njegovog prvog romana, ali i ime glavnog lika romana "Bijeli šal", proizašla iz jednog nenadanog susreta "oči u oči", ali i vječnog pitanja koliko teško breme nosi najbolji među nama pa bio on vuk, vladar šume, ili čovjek, najbolji među nama.

- Ne treba zaboraviti ni to da je Sveti Sava bio zaštitnik vukova i da nijedan narod kao naš ne nosi vuka na takav način u svom sveukupnom biću - kaže Kusmuk.

Zlatko Jurić je govorio o Kusmukovim knjigama posebno ističući njihov pripovjedački ton i želju autora da na jedan poseban način i posebnim senzibilitetom sagleda i sebe iznutra i svijet izvan svjetova.

U okviru "Vidovdanskih dana Knešpolja 2017" u Knežici je održano nekoliko kulturnih i zabavnih manifestacija u organizaciji Crkvene opštine Knežica. U amfiteatru Knežopoljske kuće održan je koncert tamburaškog orkestra društva "Pelagić" iz Banjaluke, Veče izvorne pjesme ojkače, kao i tribina "Vidovdan i Srbi" na kojoj je gost bio istoričar Željko Vujadinović.

Odlomak iz romana "Pričaj mi, Lazare"

"Kad bi naišao neko od mojih ratnih drugova, okretao bi glavu od mene, praveći se da me ne poznaje. Neki od njih postali su ugledni i moćni ljudi. Bili su priznati u društvu, koje je, ratom izobličeno, bilo kao stvoreno za njih. Možda sam izgubio pamćenje, a možda i lažem sebe, ali nikako ne mogu da shvatim: čime li su zaslužili takav ugled?!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana