Jirgenu Izraelu nagrada Branko Radičević

Srna
Jirgenu Izraelu nagrada Branko Radičević

Novi Sad - Prestižna međunarodna pjesnička nagrada "Branko Radičević" ove godine je pripala uglednom njemačkom pjesniku Jirgenu Izraelu, saopštila je kulturna institucija Brankovo kolo, koja dodjeljuje tu nagradu.

Na današnjoj završnoj sjednici, ovu odluku je jednoglasno je donio žiri Brankovog kola, u sastavu Nenad Grujičić, Stevan Tontić i Mićo Savanović.


Nagrada "Branko Radičević" svečano će biti uručena Izraelu u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima tokom trajanja ovogodišnje pjesničke manifestacije "Brankovo kolo" od 8. do 18. septembra.

Tom prilikom biće predstavljena i knjiga izabranih pjesama Jirgena Izraela u prepjevu Stevana Tontića.

U obrazloženju žirija navodi se da je Izrael pjesnik produbljenog umjetničkog i životnog iskustva.

"To iskustvo Izrael najčešće izražava sredstvima suzdržanog lirizma, daleko od svake pjesničke mode, medijski preferiranih trendova i agresivnog samoreklamerstva", ističe se u obrazloženju.

Iz žirija dodaju da Izrael njeguje jednu vrstu egzistencijalno zasnovane, a duhovno inspirisane i usmjerene poezije, u kojoj se postavljaju pitanja o smislu života, ljubavi, prijateljstva, vjeri, nadi, te o božanskom i demonskom u savremenom svijetu.

"Pjesnik pri tome ne izbjegava protivrječja i paradokse, ali ostaje u horizontu obećanog ozarenja i iskupljenja, koje nam nudi tradicija humanizma i izvorno Hristovo učenje", navedeno je u obrazloženju žirija.

Jirgen Izrael rođen je 11. novembra 1944. godine u Hernicu, u istočnonjemačkoj pokrajini Saksoniji.

Među dosadašnjim dobitnicima međunarodne nagrade "Branko Radičević" su istaknuti pjesnici iz svijeta poput Vjačeslava Kuprijanova /Švajcarska/, Filipa Tanselena /Francuska/, Naso Vajena /Grčka/, Nikite Danilova /Rumunija/, Kerol En Dafi /Velika Britanija/, Valerija Latinjina /Rusija/, Slavomira Gvozdenovića /Rumunija/, Babken Simonjana /Jermenija/, Petra Miloševića /Mađarska/ i Enesa Kiševića /Hrvatska/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana