Jelena Glišić, književnica: Čistota dječijeg života uvijek inspiriše

Aleksandra Glišić
Jelena Glišić, književnica: Čistota dječijeg života uvijek inspiriše

Banjaluka - "Vjetrić nestaško" sazdan je od lepršave 43 pjesme sa različitim motivima. Pjesme su pisane za najmlađi uzrast, ali su svakako zanimljive i starijim generacijama jer ih vraćaju u dane djetinjstva i bezbrižnosti.

Ovako svoju novu poetsku zbirku predstavlja mlada banjalučka književnica Jelena Glišić, a riječ je o knjizi koja je promovisana u ponedjeljak u Banskom dvoru Kulturnom centru. Glišićeva je ranije objavila još jedno djelo za najmlađe, naslovljeno "Moja prva dječija knjiga".

- Porodica, igra, škola, prve ljubavi, nestašluci, razne zgode i nezgode, odnosno sve ono što čini čistotu dječijeg života, na duhovit i nenametljiv način prikazano je u pjesmama nove zbirke. Dječija publika je vrlo specifična u smislu da, ako im nije zanimljivo ono što pišete, ignorisaće vas, a ako im se dopada, dobićete najljepši poklon koji jedan pisac može da dobije - iskren aplauz - kaže književnica čiju je knjigu "Vjetrić nestaško" objavila banjalučka "Art scena", već prepoznatljiva po kvalitetnim časopisima, vježbankama i knjigama koje spadaju u školsku lektiru.

Kao neko ko je gotovo sve oblasti svog djelovanja posvetio djeci, Glišićeva ističe da mnogo pažnje obraća na kvalitet onoga što nudi svojim čitaocima i bila je vrlo pažljiva u pripremi druge zbirke. Osim toga, svakodnevno je u kontaktu sa djecom jer je profesor razredne nastave.

- Nažalost, mnogi izdavači ne uzimaju u obzir to da su djeca školskog uzrasta najveći ljubitelji i čitaoci poezije, te se često poezija za djecu smatra manje važnom. Dokaz tome je i taj što je na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva prosvjete i kulture RS za sufinansiranje izdavačke djelatnosti sufinansirana samo jedna knjiga za djecu sa ovog prostora. Djeca su budućnost. Na nama je da ih naučimo pravim vrijednostima nudeći im kvalitet - naglašava Glišićeva, čije su pjesme uvršćene u "Antologiju savremenog stvaralaštva za decu srpskih pisaca u rasejanju" i u "Cvetnik učitelja stvaralaca".

Priče za sve generacije

- Kada sam upisala fakultet i počela da se više družim sa najmlađima, počela sam da stvaram za njih. Ispočetka su to bile samo pjesme, a u posljednje vrijeme pišem i priče. Takođe, pišem pjesme i priče za odrasle koje su objavljivane u raznim časopisima koji se bave književnošću - ispričala je Glišićeva, koja je poeziju počela da piše još u osnovnoj školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana