Izložba u Prijedoru: Povezivanje drevnog materijala sa savremenim izrazom

Snežana Tasić
Izložba u Prijedoru: Povezivanje drevnog materijala sa savremenim izrazom

Prijedor - Izložba "Voda u knjigama umjetnika - pergament koncertina" autorke Leposave Milošević-Sibinović iz Beograda, koju čini 175 slika, crteža, grafika i radova u kombinovanoj tehnici rađenih na jagnjećoj koži, otvorena je u Muzeju Kozare.

Postavka je dio projekta "Pergament Srbija", koji je do sada predstavljen javnosti više od 40 puta i u kojem je učestvovalo oko 150 umjetnika iz cijelog svijeta, a najviše iz Srbije i Meksika.

Autor izložbe Leposava Milošević-Sibinović rekla je da je rad na koži započela 2000. godine i da je početak projekta "Pergament Srbija" tada bio posvećen obilježavanju dva milenijuma hrišćanstva, pod nazivom "Umjetnici spasavaju jagnjeću žrtvu", te da se od tada teme mijenjaju i autori množe.

- Osnovna ideja je povezati drevni, veoma cijenjeni i otmjeni materijal kao što je pergament sa savremenim autorskim izrazima. Do danas se odazvalo oko 150 umjetnika, radovi su vrlo živi i nisu im potrebni ramovi i staklo - navela je Milošević-Sibinović.

Ona je najavila da će izložba nakon Prijedora, gdje će biti postavljena do 15. aprila, biti izložena u Zavičajnom muzeju Gradiška, a potom u Biblioteci grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana