Izložba Miodraga Manojlovića “Neznatno” ispituje proces trajanja

Milanka Mitrić
Izložba Miodraga Manojlovića “Neznatno” ispituje proces trajanja

Trebinje - Postavkom radova u prostoru želi se obuhvatiti ideja o trajanju kao o neprekinutom procesu u kojem su neznatne promjene takve bi trebalo da im prilazimo sporo i tiho. Tako možda možemo vidjeti kako se planina pomjera i kako se baš sa onog brda vidi cijeli svijet.

Navedeno je ovo u najavi izložbe “Neznatno” umjetnika Miodraga Manojlovića, koja će u subotu u 20 časova biti otvorena u Kulturnom centru u Trebinju. Postavka obuhvata crteže, objekte i animacije, stvarane u različitim vremenskim periodima, koji pokušavaju sačuvati jedinstvo unutar izložbe - nit koja je provučena kroz sve radove, nezavisno od vremena i načina nastanka.

Kustosi izložbe su istoričar umjetnosti Elio Krivdić i umjetnik iz Trebinja Igor Bošnjak.

- Crteži na zasebnim papirima i u blokovima za crtanje nastajali su na dnevnom nivou, spontano ili pak veoma promišljeno i rezultat su potrebe za crtanjem. Nekada sa jasnom asocijacijom, nekada ne, i baš su onakvi kakvim ih svako od nas ponaosob doživljava - objašnjeno je u najavi.

Što se objekata tiče, predstavljeni su trodimenzionalnim objektima, čija je pozicija nenametljiva i tiha.

- Iako sa elementima skulpturalnosti, ti objekti i dalje zadržavaju crtež kao svoj osnovni medij. U svojoj pojavnosti nemaju jasnu ideju o kojoj progovaraju; više su skup tačaka koje zajedno ili pojedinačno mogu da proizvedu određeno kreativno treperenje - dodaje se u najavi postavke koju jednim dijelom čine i animacije.

Kako je naznačeno, animacije sažimaju iskustvo u kratke vizuelne forme u kojima vrijeme i proces trajanja pokazuju promjenu svega što jeste.

- Animacije jesu narativne do mjere u kojima trenutak promjene iz jednog stanja u drugo ne postane začudan. Nastale su kombinovanjem direktnog animiranja crteža na papiru i crteža koji su nastajali zasebno, pa se tako mogu i sagledavati. Zvuk u animacijama doprinosi začudnosti zgusnutih trenutaka - dodaje se u objašnjenju Manojlovićeve postavke.

Izložbu organizuje Udruženje građana “Rez” iz Banjaluke u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS i Univerziteta za poslovne studije Banjaluka. Izložba će posjetiocima biti dostupna do 28. septembra.

O umjetniku

Miodrag Manojlović završio je slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Magistrirao je scenski dizajn na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radi na polju crteža i animacije.

Istražuje višejezične oblike komunikacije. Slikom i zvukom traga za korijenima kreacije i emocije, održavajući posmatračevu imaginaciju u neizvjesnosti.

U zvanju vanrednog profesora radi na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka, na Fakultetu za informacione tehnologije i dizajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana