Ivancov: Ruski i Srpski pisci imaju prijateljske odnose

Srna
Ivancov: Ruski i Srpski pisci imaju prijateljske odnose

Andrićgrad - Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je danas u Andrićgradu da ruski i srpski pisci imaju prijateljske odnose i da mu je drago što je prisustvovao ceremoniji dodjele "Andrićeve nagrade" u Andrićgradu

."To govori da je ruska književnost ovdje zastupljena i ukazuje da ruski pisci znaju srpske pisce, da imaju prijateljske odnose i da uzajamno djeluju", istakao je Ivancov i zahvalio Emiru Kusturici i Andrićevom institutu na ovoj manifestaciji.


Ruski pisac Zahar Prilepin izjavio je, nakon dobijanja "Andrićeve nagrade" u Andrićevom institutu za najbolji roman objavljen prvi put u Republici Srpskoj i Srbiji, da mu mnogi srpski prijatelji pišu pisma i čestitaju nagradu.

"Ovdje sam čuo riječi koje su za mene jako važne. Mojim rukovanjem sa Emirom Kusturicom sreli su se Andrić i Dostojevski, ne zato što smatram da sam iste veličine kao i ti ljudi, ali moj stisak ruke nosi toplinu ruskih klasika", dodao je Prilepin, kojem je nagrada dodijeljena za roman "Obitelj" i knjigu pripovjedaka "Sedam života".

On je istakao da je u Andrićgrad došao iz Donjecka gdje su mu, dok su ga ispraćali, rekli da prenese pozdrav srpskoj braći.

"Dolazim iz Donjecka, a na polasku, moji drugovi, borci rekli su mi samo – pozdravi našu braću Srbe. Rusi vole mnoge narode, ali, nikad, recimo, neće reći pozdravi braću Francuze, ili pozdravi braću Poljake, kad kaže brat, Rus misli - brat Srbin", rekao je Prilepin zahvaljujući na nagradi.

Dramski pisac Dušan Kovačević, koji je dobio "Andrićevu nagradu" za životno djelo za prošlu godinu, rekao je da mu je izuzetna čast biti u Andrićgradu - čudu koje ne postoji nigdje u svijetu, zdanju sagrađenom u čast jednog od najvećih pisaca 20. vijeka.

"Ova nagrada mi je izuzetno draga jer je doživljavam kao zlatnu značku naše književnosti. Odrastao sam na pričama i pripovetkama Ive Andrića, a posebna knjiga mi je bila žZnakovi pored putaž i kad god poželim da pročitam nešto mudro i sažeto pročitam jedan deo iz te knjige", istakao je Kovačević.

Predsjednik žirija Jovan Delić rekao je da je donesena odluka da se "Andrićeva nagrada" za životno djelo dodijeli Dušanu Kovačeviću za njegov ukupan dramski opus, jer je on jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca i "smjehotvoraca".

"Nastavljajući se na tradiciju Sterije, Nušića i Popovića, a ponekad i u kovibraciji sa poetskim dramama Ljubomira Simovića i humorom Matije Bećkovića, Dušan Kovačević je podigao srpsku gorku komediju na najviši nivo i postao evropska književna vrednost prvog reda", rekao je Delić.

Komentarišući odluku žirija da nagradi roman ruskog pisca Zahara Prilepina, Delić je rekao da je Prilepin imao status klasika savremene ruske književnosti, a da je ovim romanom svoj status ne samo učvrstio, već i visoko podigao naslanjajući se na veliku tradiciju ruskih pisaca koji tematizuju istoriju.

On je istakao da je naslov romana "Obitelj" višeznačan i da unosi istovremeno intiman i ironičan ton.

Dodjeli "Andrićeve nagrade" prisustvovale su brojne zvanice iz javnog i kulturnog života, kao i brojni mediji iz Republike Srpske i Srbije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana