Godišnjica rođenja velikog književnika: Vilijam B. Jejts primjer čistog pjesnika

Danko Kuzmanović
Godišnjica rođenja velikog književnika: Vilijam B. Jejts primjer čistog pjesnika

Banjaluka - Da nije bilo Vilijama Batlera Jejtsa, Irska bi možda bila zemlja svetaca, filozofa i naučnika. Ovako, ona je ostrvo velikih pjesnika i sanjara i, među njima, bez sumnje, jednog od najvećih pjesnika 20. vijeka, dramskog pisca, nobelovca i neumornog borca za irsku nezavisnost, kulturu i tradiciju.

Jejts je rođen 13. juna 1865. godine i primjer je čistog pjesnika, složni su njegovi tumači. Jedan je od najostvarenijih liričara u čitavom vijeku, za koga nije bilo doživljaja, saznanja i teme na kojoj nije oprobao svoje stihove.

Jejtsova poezija je, po mišljenju Zorana Paunovića, profesora engleske književnosti, sublimat svega najdragocjenijeg i najosobenijeg u irskoj umjetnosti.

- Svojim dosluhom s večnošću, odnosno s glasovima predaka, i sposobnošću da ono što je arhetipsko i vanvremeno ugradi u poeziju koja progovara modernim, svom vremenu potpuno saglasnim izrazom, Jejts je izrastao u pesnika čije je ime sinonim za irsku poeziju, ali i u jednog od najznačajnijih književnika epohe koja traje i danas - kazao je Paunović.

Nobelovu nagradu za književnost primio je 1923. godine, za svoju “trajnu inspirisanost poezijom, koja u visoko umjetničkim formama izražava duh cijele nacije”, a dugu besjedu posvetio je svojoj zemlji, njenoj istoriji i irskom nacionalnom preporodu. Jedan je od rijetkih pisaca koji je svoja najznačajnija djela stvorio poslije dobijanja ovog priznanja i koji je vremenom postajao sve bolji pjesnik.

Smrt ga je sustigla u hotelu “Ideal Sežue”, u Mentonu, u Francuskoj, 28. januara 1939. godine. Sahranjen je na privatnoj i diskretnoj ceremoniji, kako je želio, u francuskom mjestu Rokbernu. Septembra 1948. godine Jejtsovo tijelo je, takođe prema njegovoj želji, preneseno u Dramklif, na irskom brodu. Njegov epitaf, tri stiha iz pjesme “Pod Balbenom”, glasi: “Baci hladan pogled, na život, na smrt, konjaniče, i prođi pored.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana