Galerija Kulturnog centra Trebinje: Bata u sjećanjima i uspomenama

Ratomir Mijanović
Galerija Kulturnog centra Trebinje: Bata u sjećanjima i uspomenama

Trebinje - Ekskluzivna izložba pod nazivom "Sjećanje na Valtera", posvećena velikanu srpske i svjetske kinematografije Velimiru - Bati Živojinoviću, oživjela je u Trebinju uspomene na ovu glumačku legendu.

Trebinjska publika dobila je priliku da u Galeriji Kulturnog centra, u okviru 5. Festivala evropskog i mediteranskog filma, pogleda ovu zanimljivu postavku koja je u Hercegovinu stigla zahvaljujući poznatom filmskom kritičaru i novinaru iz Beograda Milanu D. Špičeku. Izložba je organizovana uz saglasnosnost Batine supruge Lule.

Špiček kaže da postavku čini samo dio nagrada i priznanja koje je Bata dobio tokom dugogodišnjeg bavljenja sedmom glumom. Posjetioci mogu da vide i plakate iz prepoznatljivih filmskih ostvarenja u kojima je Bata igrao glavne uloge i po kojima je bio poznat ne samo u Jugoslaviji, već i u svijetu i dalekoj Kini.

- U Trebinju su izložene 22 nagrade i priznanja, poput onih za životno delo, do onih iz Sopota, Leskovca, Niša. Pred publikom je i 20 reprint izdanja filmskih plakata - rekao je Špiček.

Otvarajući ovu izložbu, ovogodišnji laureat nagrade "Zlatni platan" glumac Igor Galo, nadahnuto je govorio o Bati Živojinoviću, upoznavanju sa njim, kasnijim druženjima i anegdotama koje će mu, kako je kazao, zauvijek ostati u pamćenju.

Prisjetio se Galo da je Bata, pored toga što je bio veliki glumac, bio i veliki čovjek, te da mu je bila velika čast što je imao priliku da uči uz takvog velikana. Podsjetio je da su  Batu u Kini cijenili kao velikog umjetnika i dočekivali sa najvišim državnim počastima.

- Kada je jednom došao u Kinu, na aerodromu ga je dočekao ministar kulture, što govori o tome kakav ugled je uživao u toj zemlji - rekao je Galo.

Trebinjci su na otvaranju izložbe bili oduševljeni što mogu da vide neke od brojnih nagrada koje je legenda srpskog glumišta osvojila u bogatoj karijeri. Veliku pažnju izazvali su i i filmski plakati, podsjećajući na kapitalne Batine uloge.

Anegdota

- Jednom sam Batu vozio kući od Filmskog centra Srbije. Ali, pre samog polaska dok sam palio mašinu i stavljao pojas, neko mi je iza leđa, nestrpljiv da preuzme parking mesto, trubio. Bata je otvorio vrata i viknuo: "Šta si navro bre, šta hoćeš!?" Čovek je pocrveneo i dobacio: "Bato, nisam znao da si ti, izvini" - prisjetio se Milan D. Špiček, koji je bio veliki prijatelj Bate Živojinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana