“Forum teatar” na radionici dijaloga u Slovenskoj Bistrici

Srna
“Forum teatar” na radionici dijaloga u Slovenskoj Bistrici

Istočno Sarajevo - Umjetnički direktor “Forum teatra” iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić učestvuje na šestodnevnoj radionici teatra potlačenih, koji se od 28. maja do 2. juna održava u Slovenskoj Bistrici.

Mitrić je rekao Srni da je tehnika teatra potlačenih do sada korišćena u više od 100 zemalja svijeta i predstavlja dobru pripremu za učesnike, koji treba da je primijene u realnim životnim situacijama, preuzimajući akciju.


“Ovo je jedan od oblika obrazovanja članova društva, kroz žForum teatarž”, istakao je Mitrić.

On očekuje da će se u okviru niza dramskih igara i vježbi, kojima je svrha stvaranje povjerenja, neverbalne i verbalne komunikacije, doći do mogućeg rješenja problema kojim se teatar potlačenih bavi.

“U ovaj dio spadaju i dinamičke kreativne vježbe, koje su modeli tlačenja, što predstavlja sam uvod u tehniku teatra potlačenih, odnosno forum teatra”, pojašnjava Mitrić.

On je naglasio da ovaj projekat, kao i predstava koja će nastati kao rezultat koristi interaktivne pozorišne tehnike, kao vježbu za socijalne promjene u realnosti, a prezentacija projekta i predstave planirana je za 2. jun.

Mitrić je dodao da je ova saradnja sa kolegama iz Slovenije započela tokom realizacije sličnog projekta, koji je održan u Bijeljini, u organizaciji Udruženja “Step baj step” prije dvije godine.

Jedan od organizatora radionice u Slovenskoj Bistrici Mojca Veler Pesak rekla je da se projekat bavi različitim profesijama, ali da je njen posao fokusiran na rad sa adolescentima i povezivanje cjelokupne lokalne zajednice.

“Kako ih aktivirati, kako dobiti informacije od njih, šta oni žele, kakvu vrstu aktivnosti bi neko trebalo da ponudi da bi bili voljni da učestvuju? Naš grad Slovenska Bistrica ima mnogo imigranata i naši ljudi su veoma nestrpljivi sa njima. Možda možemo nešto učiniti u tom pravcu sa forum teatrom”, navela je Pesakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana