Drugi festival poezije Vitezovo proleće 20. i 21. marta

Srna
Drugi festival poezije Vitezovo proleće 20. i 21. marta

Gradiška - Drugi festival poezije "Vitezovo proleće" biće održan 20. i 21. marta u Kulturnom centru u Gradišci, najavili su danas organizatori ovog festivala.

Tokom dvodnevnog festivala, koji se organizuje po uzoru na istoimeni beogradski festival poezije, gradiškoj publici predstaviće se dvadesetak srpskih pjesnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Direktor gradiškog Festivala "Vitezovo proleće" Marko Šukalo rekao je na konferenciji za novinare da će Gradiška imati privilegiju da na Svjetski dan poezije, 21. marta, kao i dan ranije ugosti jedne od najboljih srpskih pjesnika - Nedeljka Popadića, Boru Đorđevića i Dragomira Andrića, koji je i predsjednik Udruženja književnika Srbije.

On je izrazio nadu da će Festival u Gradišci zaživjeti i postati tradicionalna manifestacija, te dodao da će ulaz biti besplatan za sve posjetioce.

Osnivač beogradskog Festivala "Vitezovo proleće" i urednik časopisa za djecu "Vitez" Nedeljko Popadić naveo je da se beogradski Festival "Vitezovo proleće" organizuje svake godine 12. maja, a da pjesnici sa ovog festivala tokom cijele godine gostuju u mnogim gradovima Srbije, Crne Gore, Republike Srpke i drugih evropskih zemalja.

Popadić je rekao da Festival poezije u Gradišci polako postaje tradicionalna pjesnička manifestacija.

On je naveo da će se gradiškoj publici predstaviti i jedna od najvećih srpskih pjesnikinja današnjice Milica Bakrač iz Nikšića, majka petoro djece koja je zbog odbijanja da predaje crnogorski jezik ostala bez posla.

Direktor Kulturnog centra Gradiška Željko Blagojević naveo je da će u dane kada se završava zima i počinje proljeće Gradiška biti centar srpskog pjesništva.

Prvog dana festivala "Vitezovo proleće", 20. marta, od 11.00 i od 17.00 časova biće organizovano druženje učenika osnovnih škola sa pjesnicima, a sutradan od 19.00 časova biće održano pjesničko veče za građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana