Domaća pozorišta u trci za međunarodne etikete

Aleksandra Glišić
Domaća pozorišta u trci za međunarodne etikete

Banjaluka - Konkurs za sticanje etikete kvaliteta za festivale iz regiona zapadnog Balkana otvoren je do 17. februara i festivali iz Republike Srpske imaju priliku da se prijave za "EFFE Label 2017-2018".

Festivali koji se prijavljuju za "EFFE Label" automatski će se smatrati prijavljenim za EFFE nagradu 2017/2018, koju dodjeljuje Evropska asocijacija festivala.

Stručnjaci po izboru EFFE razmatraće prijave i procijeniti da li ispunjavaju sva tri kriterijuma - umjetnička posvećenost i inovativni pristup, učešće lokalne zajednice i festival evropskog i međunarodnog angažovanja.

Rezultati konkursa će biti javno objavljeni u maju 2017. na sastanku Evropske asocijacije festivala u Njemačkoj.

Pozorišta iz Srpske koja organizuju festivale još se nisu prijavila na ovaj konkurs. Inače, Evropsku asocijaciju festivala (EFA), krovnu organizaciju za festivale u Evropi, čini mreža od oko 100 festivala, nacionalnih festivalskih asocijacija i kulturne mreže iz 40 zemalja.

- Dječije pozorište Republike Srpske prijaviće se na konkurs za sticanje etikete kvaliteta za festivale iz regiona zapadnog Balkana - rekao je direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević, teatra koji je organizator Međunarodnog festivala pozorišta za djecu.

Zahvaljujući ovoj manifestaciji u Banjaluci svake godine gostuju pozorišta iz cijelog svijeta na radost mnogobrojne publike.

Projekat EFFE (Evropa za festivale - festivali za Evropu) najobuhvatniji je vodič za festivale u Evropi, pokrenut od strane Evropske asocijacije festivala, kako bi pružio sigurnost u inovativnost i kvalitet programa, stvaranje partnerstva među festivalima, sticanje publike.

Narodno pozorište Republike Srpske organizuje Teatar fest "Petar Kočić", a direktor ove institucije Nenad Novaković kaže da će nacionalni teatar konkurisati za sticanje etikete kvaliteta. 

Većina zemalja učesnica ima EFFE Hub koji djeluje kao kontakt tačka za umjetnike, festivale, preduzeća i kreatore politike, gdje se mogu dobiti svi detalji o etiketi i asocijaciji, a EFFE Hub za region zapadnog Balkana je ArtLink iz Beograda.

- Međunarodni festival lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" Istočno Sarajevo ispunjava sva tri kriterijuma za sticanje EFFE etikete, kao festival visokog umjetničkog kvaliteta, koji je svojom tradicijom dugom 18 godina dostigao okvire svjetskih pozorišnih festivala. Ali, nažalost, trenutno nemamo novac koji je neophodno uplatiti kao naknadu za aplikaciju, a to je 80 evra - istakla je producent "Lut festa" iz Istočnog Sarajeva Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Od "Bitefa" do "Nišvila"

Prvo izdanje EFFE etikete i nagradu 2015/2016. prezentovalo je 761 festival iz 31 zemlje koji je primio EFFE etiketu i 12 većih evropskih festivala koji su primili EFFE nagradu. Među festivalima iz regiona koji su dobili ovu etiketu su "Bitef", Beogradski džez festival, "Nišvil", Festival evropskog filma Palić, Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana