Dirigent Valerij Gergijev učestvovao u zatvaranju festivala Boljšoj

Srna
Dirigent Valerij Gergijev učestvovao u zatvaranju festivala Boljšoj

Mokra Gora - Proslavljeni ruski dirigent Valerij Gergijev rukovodio je veličanstvenim nastupom Simfonijskog orkestra "Boljšoj" na zatvaranju petog festivala ruske muzike "Boljšoj" na Mokroj Gori.

Gergijev je u Drvengrad doputovao kasno sinoć, a sa srpskom pogačom, solju i rakijom dočekao ga je osnivač festivala, srpski režiser Emir Kusturica, koji je izjavio da je ovo najsrećnija noć na Mećavniku.


Genijalnost Valerija Gergijeva ponovo je zapanjila sve, od publike, preko umjetnika u orkestru "Boljšoj", sve do samog Emira Kusturice, s obzirom na to da se njegovo dirigovanje izvođenja "Romea i Julije" Petra Čajkovskog pretvorilo u ponoćnu probu s orkestrom, prenosi "Sputnjik".

Čuveni dirigent poželeo je da s muzičarima podijeli svoje iskustvo i da im prenese dio svog znanja.

Gergijev je istakao da je kod Emira Kusturice došao kao kod prijatelja o kom ima izvanredno mišljenje i s kojim želi da razgovara o načinima da zajedno pomognu mladim umjetnicima.

"Vrlo sam srećan što sam ovdje. Razgovarali smo o ovome još prošle godine, ali jednostavno nisam mogao da dođem ranije", rekao je Gergijev novinarima.

On je napomenuo da je dan ranije nastupao u Parizu, na nacionalni dan Francuske, gdje je na koncertu ispod Ajfelove kule bilo 500.000 ljudi.

"Smatram da i u Srbiji i u Rusiji ima takvih velikih datuma, povodom kojih bi se mogli organizovati tako veliki besplatni koncerti, kojima bi prisustvovali i odrasli ljudi i sasvim mala djeca. Danas ćemo razgovarati o tome i nešto ćemo smisliti", rekao je Gergijev, koji na slijedeći koncert putuje u Njemačku.

Kusturica je istakao da je dolazak Gergijeva u Drvengrad ogroman poklon za Srbiju, Mećavnik i Drvengrad.

Peti festival ruske muzike "Boljšoj" zvanično je zatvoren sinoć dodjelom nagrada najboljim mladim izvođačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana