Čuvari Bardače tema ovogodišnjeg saziva

Dejan Jovičić
Čuvari Bardače tema ovogodišnjeg saziva

Srbac - Platna i kistovi na jednoj od najstarijih likovnih kolonija, "Bardača", 34. put biće "podignuti" 24. juna, a u inspirativnom okruženju stvaraće 13 akademskih slikara iz Srbije i Republike Srpske.

Među učesnicima će biti utemeljivač kolonije Rajko Petković, koji je porijeklom iz Srpca, a živi i stvara u Novom Sadu. Ideju o osnivanju bardačke kolonije dobio je davne 1984. godine tokom likovnog stvaranja na Petrovaradinskoj tvrđavi.

- Ponosan sam što je kolonija opstala do današnjeg dana i nije prekidana ni za vrijeme rata. Okupila je ne samo talentovane slikare, već i književnike i muzičare, pa je tako na njoj čak komponovan i koncert za orkestar i žabe. To je jedina likovno-ekološka kolonija na planeti koja je registrovana u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESKO - rekao je Petković.

Tema ovogodišnje kolonije je "Čuvari Bardače", o čemu će na završnoj večeri, koja je planirana 2. jula u motelu "Bardača", na okruglom stolu govoriti aktivisti Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke, a biće prikazan i dokumentarni film "Retrospektiva uništavanja Bardače" iz njihove produkcije.

- U sklopu kolonije organizovaćemo i posjetu manastiru Osovica, gdje će umjetnici slikati, a jedan rad će pokloniti bratstvu manastira. Takođe će biti organizovana posjeta preduzeću "Sistem ekologika" u Sitnešima kod Srpca, koje se bavi proizvodnjom biodizela i drugim djelatnostima - rekao je stručni saradnik Centra za kulturu i sport Srbac Stevan Umljenović.

On dodaje da će i ove godine biti organizovana škola slikanja za učenike osnovnih i srednjih škola iz Srpca i okolnih opština, a njihovi radovi biće izloženi zajedno sa radovima akademskih slikara na završnoj izložbi.

- Po završetku kolonije planiramo izložbe radova nastalih u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Laktašima, Gradišci i Srpcu - istakao je Umljenović.

Slikari

Učešće na 34. sazivu bardačke kolonije potvrdili su akademski slikari Vojislav Tanasijević, Đorđe Sekulić, Bojana Ban, Marijana Karalić i Zoran Krulj iz Beograda, Rajko Petković iz Novog Sada, Zdravko Krulj, Duško Bojanić, Miloš Vujić, Ranka Peulić i Zorica Lujić iz Banjaluke, Bojana Stojaković iz Doboja i Emina Handžić iz Bihaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana