Crnjanski i Ćopić pod svjetlima Andrićgrada

Priredila: Aleksandra Glišić
Crnjanski i Ćopić pod svjetlima Andrićgrada

Višegrad - Romani srpskih književnika, dobitnika značajnih nagrada, promovisani su na drugom Sajmu knjiga u Andrićgradu, a poštovaoci pisane riječi imali su priliku i da se upoznaju sa djelima u izdanju Andrićevog instituta.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost u Andrićevom institutu Aleksandra Vraneš rekla je na promociji održanoj u subotu uveče da su svi zahvalni reditelju Emiru Kusturici na zadužbinarstvu u instituciji koju je stvorio.

Navela je da brojni saradnici, istraživači, nastavnici i studenti rade u okviru svih odjeljenja u Andrićevom institutu.

- Uspešno organizujemo Međunarodne konferencije, letnje škole za studente, seminare za nastavnike i bibliotekare, razvijamo sajt Andrićevog instituta, uređujemo elektronski časopis "Iskra", učesnici smo brojnih promocija i bogati smo izdavačkom delatnošću - kaže Vranešova.

Ističe da se Andrićev institut može pohvaliti i fototipskim izdanjima časopisa "Ideja" Miloša Crnjanskog.

- Redovno izdajemo časopis "Lik" koji je lice savremenih teoretskih, istorijskih i primenjenih istraživanja o literaturi i kulturi, osnovan sa željom da pruža panoramski pogled na književne i kulturne pojave različitih naroda. Zbornik radova "Železnica, književnost i film" je zbornik naučnih radova, nakon naučne konferencije koju smo imali prethodne godine - navela je Vranešova.

Ukazala je i na knjigu Saše Kneževića u ediciji posebnih izdanja koja govori o Petru Petroviću Njegošu, Ivi Andriću, Branku Ćopiću.

- Pokrenuli smo i ediciju "Pisci 20. veka" čiji je urednik Slobodan Grubačić i koja srpsku književnost postavlja u kontekst svetske književnosti - dodala je Vranešova.

U Andrićevom institutu predstavljen je i roman "Arzamas" Ivane Dimić koja je za ovo djelo dobila NIN-ovu nagradu.

- Kad pišem ja to radim veoma sporo i dugo. Diplomirala sam književnost i pisala sam onako kako je meni odgovaralo u određenom vremenu - objašnjava Dimićeva.

Knjiga "Tajna crvenog zamka" Vuleta Žurića promovisana je u Andrićevoj učionici u Višegradu. Žurić je poznat kao pisac oštrog pera, a za svoje stvaralaštvo dobio je značajne nagrade kao što su "Borislav Pekić" i "Stevan Sremac". 

- Ova knjiga je dobila Andrićevu nagradu i u njoj se pojavljuju poznate ličnosti. Mnogi su rekli da je vide kao fudbalsku reprezentaciju, a mene kao selektora - kaže Žurić.

Besjeda

U Andrićevom institutu održana je besjeda o Ivi Andriću i Prvom svjetskom ratu, a govorio je profesor beogradskog Univerziteta Beograda Jovan Delić.

- Velika je čast govoriti o Ivi Andriću u Andrićgradu, a pogotovo u godini kada je jedan vijek protekao od Prvog svjetskog rata - rekao je Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana