Bjelogrlić: Osnovati filmski centar Srpske

Srna
Bjelogrlić: Osnovati filmski centar Srpske

Srpski glumac i režiser Dragan Bjelogrlić ocijenio je da je neophodno formiranje jasnog kulturnog prostora Republike Srpske sa centrom u Banjaluci, te istakao da bi tome značajno doprinijelo da se osnuje filmski centar Srpske.

Bjelogrić je napomenuo da bi to bila institucija koja bi finansirala kinematografiju Republike Srpske, koja ima veliki potencijal, te da je sebi dao zadatak da u narednom periodu ostvari tu inicijativu.

- Već 20 godina imate Fakultet dramskih umjetnosti, koji školuje kadrove koji nemaju posla. Potrebno je to sistemski urediti, jer postoji logistika, kao i volja ljudi iz filmskog centra Srbije da dođu ovdje i pomognu da se ta institucija osnuje - rekao je Bjelogrlić u Banjaluci, uoči javne tribine koju je organizovao pokret Pozitivne snage Srpske.

On je dodao da je potrebno raditi i na razvoju muzičke i književne scene, jer je očuvanje kulturnog identiteta jedan od načina da narod bude prepoznat i da mladi ne odlaze sa ovih prostora.

Bjelogrlić kaže da je srpski narod uvijek u određenoj mjeri okrenut ka očuvanju svoje kulture i istorije, ali da, s obzirom na to kakvu istoriju i nasljeđe ima, nije urađeno dovoljno u tom pravcu.

- Danas se na svoju istoriju možete vraćati na različite načine, a jedan primjer je i serija "Senke nad Balkanom" koja je na drugačiji način ušla među ljude i zainteresovala ih za mnoge istorijske događaje i ličnosti o kojima nisu ništa znali - rekao je Bjelogrlić.

Istoričar Predrag Marković istakao je značaj Banjaluke "kao zapadne prestonice srpskog naroda".

- Možemo da se kulturno ujedinimo i imamo zajedničke kulturne i obrazovne projekte, bez obzira na diktat velikih sila. Ne znamo da li ćemo i kada moći da živimo u istoj državi, ali zato možemo imati zajedničku kulturu - rekao je Marković.

Predstavnik Pozitivnih snaga Srpske Dalibor Račić rekao je da Pokret ima u planu da studentima predstavi još značajnh poznatih ličnosti iz različitih oblasti, koji imaju bogato iskustvo.

- Cilj nam je da kod mladih probudimo pozitivnu energiju i potencijalnu snagu koja može donijeti promjene. Ova zemlja, uz bogatu istoriju i tradiciju, ima perspektivu - naglasio je Račić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana