Biblioteke oštećene novim zakonom

R. Mi.
Biblioteke oštećene novim zakonom

Trebinje - Nacrtom novog Zakona o bibliotekarskoj djelatnosti predviđeno je da biblioteke prelaze na finansiranje iz budžeta lokalnih zajednica, čime će rad ovih ustanova biti otežan, rečeno je na Međunarodnom skupu bibliotekara RS održanom u Trebinju.

Stojka Mijatović, predsjednik Društva bibliotekara RS, kaže da većina lokalnih zajednica to ne može priuštiti jer bi se time urušile biblioteke i mnogi bibliotekari bi ostali bez posla.

- Pojedine opštine već su osiromašene, a ovaj zakon bi doveo do toga da neke biblioteke prestanu sa radom. Ovo je urušavanje kulture RS - dodaje ona.

Biljana Bilbija, viši stručni saradnik za bibliotečku djelatnost i digitalizaciju u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kaže da ministarstvo nastoji da pronađe najbolje rješenje da se pomogne razvoj biblioteka RS.

- Ukoliko Vlada RS odluči da dio finansiranja sa republičkog pređe na lokalni nivo, nastojaćemo da to ne bude odmah, već periodično, kako bi gradovi i opštine uspjeli da iz budžeta namijenjenog za kulturu odvoje sredstva za finansiranje biblioteka - naglašava Bilbija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana