Biblioteka Filip Višnjić najposjećenija ustanova kulture u gradu

Srna
Biblioteka Filip Višnjić najposjećenija ustanova kulture u gradu

Bijeljina - Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini imala je u 2016. godini 146.000 posjetilaca, što je povećanje od 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izvještaju o radu ove institucije kulture koji će 21. aprila razmatrati Skupština grada.

Biblioteka ima 102.386 knjiga i 8.012 članova, procenat korisnika Biblioteke u odnosu na broj stanovnika je 7,7 odsto, a sa pročitanih 66.593 knjiga u toku godine obrt knjižnog fonda bio je 65 odsto.


Direktor Jovan Cvjetković ističe da je sa 8.012 upisanih članova ova biblioteka po članstvu prva u Republici Srpskoj i BiH.

U toku prošle godine u Biblioteci je održano 100 radionica različitog tipa, a u izdvačkoj djelatnosti objavljeno je pet monografskih publikacija sa ukupnim tiražom od 1.600 primjeraka.

Biblioteka je objavila knjige "Pozajmljeno od zaborava" rodoslov autora Tome Kovačevića, "U postelji zgužvanih snova" zbirka poezije Dušanke Panić, zbirku poezije Mlađe Stanišića "Kad nađem sreću šta ću sa tugom", autobiografiju Anđe Pastorković "Snovi Anđini javom obasjani: kako se kalio entuzijasta" i zbirku radova sa Sedmih susreta mladih pjesnika Bijeljine, Vukovara i Sremske Mitrovice "Na Filipovim stazama" 2016. godine "Na tragu svitaca".

U sastavu Biblioteke od januara 2016. godine djeluje Audio braj internet klub čitaonica koja je nastala kroz saradnju Saveza slijepih Republiek Srpske, Specijalne biblioteke za slijepa i sabovida lica Srpske i Udruženja slijepih i slabovidih regije Bijeljina.

Od prošle godine u Biblioteci je aktivna i sekcija "Čitališta" kao oblik kreativne konzumacije kulture, u okviru koje je održano 20 radionica za odrasle i 19 za djecu.

Osim redovnih poslova u vezi sa čuvanjem i zaštitom stare i rijetke knjige, nastavljeno je sa obradom građe i procesom izrade elektronske baze podataka, a u toku je izrada elektronskog kataloga stare i rijetke knjige.

Ovaj katalog pridržava se pravila za staru knjigu od prve rukopisne i štampane pa sve do 1876. godine kada je usvojen Vukov pravopis, a rijetku zbirku čine knjige sa posvetama, bilješkama, potpisima ličnosti od izuzetnog značaja, za istoriju, nauku i kulturu, knjige s pečatima, knjige specijalne i umjetničke opreme, knjige malog tiraža, ilegalna i ratna porodična izdanja.

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" osnovana je 1932. godine i najstarija je ustanova kulture u Bijeljini, a u ovoj godini, kada obilježava 85 godina rada, planirana je nabavka 3.000 knjiga, obaveznim primjerkom, donacijom, poklonom i kupovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana