Ansambl Servikon iz Istočnog Sarajeva: Pojanjem čuvaju tradiciju

Radmila Đević
Ansambl Servikon iz Istočnog Sarajeva: Pojanjem čuvaju tradiciju

Nastojanje da svjetovnu i duhovnu muziku predstave na jedan originalan način kroz horsko pjevanje, koje sve više postaje strano današnjim generacijama, ali i da ih vrate na mjesto koje im pripada, zadatak je i cilj muškog ansambla "Servikon" iz Istočnog Sarajeva.

Za kratko vrijeme molitvu u obliku pjesme uspjeli su da pronesu širom Republike Srpske i BiH i kroz pojanje čuvaju zavjet koji su nam ostavili srpski pjesnici, kompozitori i zapisivači melodija i tekstova čvrsto utemeljenih u vjeri, tradiciji i nacionalnom identitetu.

Sedam hvale vrijednih glasova predvođenih poznatim dirigentom Stefanom Mojsilovićem duhovnošću, ljubavlju i umjetnošću, koje nesebično izlivaju kroz pjesmu mnogo više čine na očuvanju svog pisma, običaja, kulturnog i duhovnog blaga nego što je čak i diplomatija kadra da učini.

Takav utisak stiču svi koji su bar jednom poslušali "Servikon" na čijem repertoaru dominiraju djela iz oblasti srednjovjekovne bogoslužbene muzike hrišćanstva, savremene liturgijske pjesme, svjetovne kompozicije domaćih i stranih autora, ali i aranžmani numera za klape.

- Ansambl "Servikon" je osnovan 2016. na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, na inicijativu nekoliko studenata. Već smo imali značajne koncerate i nastupali smo na festivalima. Godišnji koncert studenata na Muzičkoj akademiji nam je otvorio mnoga vrata za dalje nastupe - kaže vođa i član ansambla Stefan Mojsilović, magistar crkvene muzike.

Pjevači ansambla uglavnom su studenti Muzičke akademije, različitih smjerova i članovi Srpskog pjevačkog društva "Sloga" - najstarijeg hora u Sarajevu.

- Članovi su diplomirani muzičari i oni koji su na putu da to postanu. Pjevački dar i ljepota glasa su dar od Boga, a ako ta osoba ne bude vježbala i nadograđivala podarene talante kao u jevanđelskoj priči, neće imati nikakvog napretka u svom cilju i radu - ističe Mojsilović, koji je i dirigent SPD "Sloga".

Dva puta sedmično uvježbavaju i kreiraju svoje programe, a aktivno spremaju i novi repertoar.

- Voljeli bismo da snimimo kompakt disk. Najvažniji zadatak nam je čuvanje srpske tradicije, pravoslavne bogoslužbene muzike i horskog pjevanja - naglašava Mojsilović.

Jedan od pojaca ansambla "Servikon" Stefan Mirković podsjeća da je u 19. vijeku pojanje bilo obavezan predmet ne samo u bogoslovijama već i u gimnazijama i ostalim školama, a izučavanje duhovne muzike je bilo stvar opšte kulture. 

- Kada pogledamo proces razvijanja srpskog crkvenog pojanja mogli bismo da vidimo zapravo proces kulturizacije našeg naroda u tom vremenu - ukazuje Mirković.

Za ovog izuzetno darovitog pojca, studenta Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, članstvo u "Servikonu" predstavlja privilegiju.

- Zajedno sa ostalim članovima bio sam inicijator osnivanja ansambla. Ako kao student bilo kog fakulteta želite da napredujete ne smijete se zadovoljiti samo programom koji vam nudi fakultet. Neophodno je raditi  nešto kvalitetno, a mi kroz pojanje sabiremo narod - rekao je Mirković.

"Servikon" je, objašnjava dirigent Mojsilović, naziv za srednjovjekovnu bogoslužbenu pjesmu - stihiru iz 16. vijeka. Ova stihira se pjeva na praznik Vavedenja - Uvođenje Presvete Bogorodice u jerusalimski hram, a njen originalni zapis čuva se na oksfordskom univerzitetu u Engleskoj. Sredinom 70-ih godina 20. vijeka profesori ovog univerziteta su godinama pokušavali da dešifruju tekst i njegov prevod, ali bez uspjeha. Tek dolaskom i uz pomoć profesora iz Beograda Dimitirja Stefanovića uspjeli su u tome.

- Stihira je pisana grčkim pismom, a riječi su iz staroslovenskog jezika. Bilo je teško da se otkrije tekstualno značenje, jer  tadašnji zapisivač porijeklom Grk, slušajući srpske pojce zapisao je melodiju i tekst svojim grčkim pismom. Tek njegovim izgovaranjem "naglas", pronađeno je rješenje. Zbog zanimljivosti ove priče, uzeli smo naziv "Servikon" za ansambl - objasnio je Mojsilović.

Plemenita nota

Ono po čemu se posebno članovi "Servikona" ističu jesu učešća na humanitarnim koncertima, što potvrđuje da kroz pojanje utiču na duhovni razvoj ljudi.

- Mnogo su nam važni takvi koncerti. Bogoslužbeni tekstovi pozivaju na širenje ovakve misije. Ovakvi nastupi su izuzetno i posjećeni te nam daju priliku da Hristovu riječ kroz pjesmu, prenesemo što većem broju ljudi - kazuje Mojsilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana