Andrićeve riječi svetionik za svjetske pisce

Aleksandra Glišić
Andrićeve riječi svetionik za svjetske pisce

Višegrad - Međunarodni sajam knjiga okupio je u Andrićgradu izdavače iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, u grad koji čuva uspomenu na srpskog nobelovca došli su pisci iz Rusije i Italije.

Italijanski književnik Đankarlo di Kataldo otvorio u srijedu uveče na Trgu Nikole Tesle drugi sajam knjiga.  

- Roman "Na Drini ćuprija", na nagovor mog oca, pročitao sam kao šesnaestogodišnjak, tada nisam mogao ni sanjati da ću šetati ovim istorijskim mostom - rekao je Di Kataldo. 

Podsjetio je da je prije godinu dana bio sam član žirija filmskog festivala u Veneciji gdje je prikazan film "Na mliječnom putu" Emira Kusturice.

- Sjedjeli smo uveče u jednom restoranu, Kusturica je bio za susjednim stolom. U trenutku, poželio sam da ustanem i kleknem pred tim čovjekom. Zaustavili su me i rekli: "Pa ti si sudija, ti si član žirija, ne možeš to da učiniš". Nisam znao da ću jednog dana doći do Andrićgrada, do ovog čudesnog zdanja, čiji je on idejni tvorac - naglasio je Di Kataldo.

Na otvaranju sajma bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji kaže da je srećan što ima priliku da svjedoči izgradnji Andrićgrada.

- Zahvaljujem Emiru što nije odustao od ovog zdanja ni onda kada je izgledalo da je to jedini izbor i zato što smo nastavili da savladavamo sve probleme, sve "nevjerne Tome" koje su nas sprečavali da to brže završimo, da to bude onako kako mi hoćemo, da pobijedimo vrijeme, nevjericu i sve ono što nas je pratilo sve vrijeme izgradnje ovog zdanja - istakao je Dodik.

Akademik Matija Bećković je rekao da od Andrićgrada nema mjesta koje je primjerenije, koje je knjiga rodila i stvorila.

Ruski pisac Zahar Prilepin izazvao je oduševljenje među posjetiocima kada je rekao da iako živi u najvećoj državi na svijetu, veće ljepote od one u Andrićgradu i na Drini nije vidio.

- Kod nas u Rusiji mnogo je dobrih i talentovanih ljudi, ali takvog brata kao što je Kusturica - nema. Mi Rusi ponekad izgledamo tako mračno, ali, plešemo iznutra, u svojoj duši i svojom dušom. Uz muziku Kusturice i "No smoking orkestra" plesali bi danas, siguran sam i Tolstoj i Dostojevski da su živi - kaže Prilepin.

Među izdavačima koji učestvuju na sajmu u Andrićgradu su "Laguna", "Vulkan", "Prometej", "Akademska misao", Zadužbina "Dositej Obradović", Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske...

Predstava "Prah"

Glumci Nataša Ninković i Zoran Cvijanović izveli su u Andrićgradu predstavu "Prah" koja govori o starijem bračnom paru koji osvoji dobitak na "Lotou", te o promjenama koje se nakon toga događaju u njihovim životima. Cvijanović kaže da je tekst za predstavu interesantan jer ga je pisao mađarski pisac Đerđ Špir, za kojeg kažu da je njihov Dušan Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana