Više vrsta ledenih poslastica povlači se i sa tržišta BiH: Sladoled s pesticidima vade iz frižidera

Jelena Stanić
Više vrsta ledenih poslastica povlači se i sa tržišta BiH: Sladoled s pesticidima vade iz frižidera

BANjALUKA - Sa tržišta BiH povlače se različite serije sladoleda “Snikers”, “Baunti”,”Tviks” i “M&Ms” u kojima je pronađen pesticid etilen-oksid, a iz udruženja potrošača upozoravaju da je to još jedna potvrda se na rafama trgovina nalazi i neispravna hrana, zbog čega bi nadležni trebalo da pojačaju kontrole.

U Agenciji za bezbjednost hrane BiH juče su kazali da ih je zastupnik društva “Mars Wrigley’s Confectionery” obavijestio da je zbog utvrđene prisutnosti etilen-oksida u aditivu koji je korišćen u proizvodnji pokrenuo povlačenje sa tržišta ledenih poslastica različitog isteka roka i LOT-a.

- Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva, stoga nije dopušteno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišćen etilen-oksid - kazali su u ovoj agenciji, na čijem se sajtu nalazi i tablica opozvanih sladoleda.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” u Bijeljini Jovan Vasilić kazao je za “Glas Srpske” da su mediji više uradili kako bi zaštiti potrošače, nego nadležni organi koji nisu reagovali prošle sedmice, kada je u Hrvatskoj najavljeno povlačenje spornih sladoleda.

- Nadležni organi treba posebno da paze na uvoz sladoleda u ljetnim mjesecima, kad je povećana konzumacija ovih proizvoda. Mislim da su mediji u ovom slučaju mnogo više uradili za građane nego Agencija za bezbjednost hrane, koja je morala odmah reagovati nakon objave hrvatskih vlasti povodom ovih namirnica - kazao je Vasilić.

On je dodao da potrošači ne mogu znati šta znače sve oznake na deklaracijama, te da bi trebalo više da se uloži u edukaciju građana kako bi znali šta unose u svoj organizam.

I u prijedorskom Udruženju potrošača “Don” smatraju da su građani prepušteni sami sebi, te da se dešavaju ozbiljni propusti kada je riječ o uvozu hrane.

- Odgovornost  se prebacuje na potrošača. Postavlja se pitanje ko će biti sankcionisan jer su neispravne namirnice ušle u naše prodavnice i ko zna koliko ih je djece i odraslih do sada pojelo - istakla je predsjednica Udruženja “Don” Murisa Marić.

Kako kaže, nisu sporni samo sladoledi, nego i druge namirnice, jer tropske vrućine pogoduju kvarenju hrane, naročito ako se ne čuva prema propisima.

- Hrana i piće se ne čuvaju kako treba, skladište se u neprilagođenim uslovima. Diskutabilan je kvalitet svega što se čuva u plastičnim bocama, a da ne govorimo o mesu i drugim lako kvarljivim proizvodima - kazala je Marićeva, dodajući da bi se u ovom periodu morale pojačati inspekcijske kontrole kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

S obzirom na to da su velike vrućine, u Inspektoratu Republike Srpske su kazali da su pojačali kontrolu ledenih poslastica, te da u ovoj godini nisu imali prijava koje su se odnosile na kvalitet sladoleda.

- Sa početkom ljetne sezone pojačana je kontrola sladoleda prilikom uvoza. Do sada su putem laboratorijskih analiza ispitana 24 uzorka sladoleda uzeta prilikom uvoza i svi su ocijenjeni kao zdravstveno ispravni - kazali su u Inspektoratu RS. 

Kancerogena svojstva

Etilen-oksid je zapaljivi bezbojni gas slatkastog ukusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji hemikalija, ali je zabranjen u prehrambenoj industriji. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. Efikasan je za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazale i njegova kancerogena svojstva.

Paraziti u osliću

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH juče su saopštili da se sa tržišta povlači i proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

- Prema dostupnim informacijama, navedeni proizvod stavljen je na tržište pod robnom markom “Bingo” i to u PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumom pakovanja od 24. marta 2021, 1. juna 2021. i 7. juna 2021, te pakovanju od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. juna i 7. juna ove godine. Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije - saopštili su iz Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana