Више врста ледених посластица повлачи се и са тржишта БиХ: Сладолед с пестицидима ваде из фрижидера

Јелена Станић
Више врста ледених посластица повлачи се и са тржишта БиХ: Сладолед с пестицидима ваде из фрижидера

БАЊАЛУКА - Са тржишта БиХ повлаче се различите серије сладоледа “Сникерс”, “Баунти”,”Твикс” и “М&Мс” у којима је пронађен пестицид етилен-оксид, а из удружења потрошача упозоравају да је то још једна потврда се на рафама трговина налази и неисправна храна, због чега би надлежни требало да појачају контроле.

У Агенцији за безбједност хране БиХ јуче су казали да их је заступник друштва “Mars Wrigley’s Confectionery” обавијестио да је због утврђене присутности етилен-оксида у адитиву који је коришћен у производњи покренуо повлачење са тржишта ледених посластица различитог истека рока и ЛОТ-а.

- Правилником о прехрамбеним адитивима прописано је да се етилен-оксид не смије користити за стерилизацију адитива, стога није допуштено стављање на тржиште БиХ прехрамбених производа у чијем је производном процесу коришћен етилен-оксид - казали су у овој агенцији, на чијем се сајту налази и таблица опозваних сладоледа.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” у Бијељини Јован Василић казао је за “Глас Српске” да су медији више урадили како би заштити потрошаче, него надлежни органи који нису реаговали прошле седмице, када је у Хрватској најављено повлачење спорних сладоледа.

- Надлежни органи треба посебно да пазе на увоз сладоледа у љетним мјесецима, кад је повећана конзумација ових производа. Мислим да су медији у овом случају много више урадили за грађане него Агенција за безбједност хране, која је морала одмах реаговати након објаве хрватских власти поводом ових намирница - казао је Василић.

Он је додао да потрошачи не могу знати шта значе све ознаке на декларацијама, те да би требало више да се уложи у едукацију грађана како би знали шта уносе у свој организам.

И у приједорском Удружењу потрошача “Дон” сматрају да су грађани препуштени сами себи, те да се дешавају озбиљни пропусти када је ријеч о увозу хране.

- Одговорност  се пребацује на потрошача. Поставља се питање ко ће бити санкционисан јер су неисправне намирнице ушле у наше продавнице и ко зна колико их је дјеце и одраслих до сада појело - истакла је предсједница Удружења “Дон” Муриса Марић.

Како каже, нису спорни само сладоледи, него и друге намирнице, јер тропске врућине погодују кварењу хране, нарочито ако се не чува према прописима.

- Храна и пиће се не чувају како треба, складиште се у неприлагођеним условима. Дискутабилан је квалитет свега што се чува у пластичним боцама, а да не говоримо о месу и другим лако кварљивим производима - казала је Марићева, додајући да би се у овом периоду морале појачати инспекцијске контроле како би се заштитило здравље људи.

С обзиром на то да су велике врућине, у Инспекторату Републике Српске су казали да су појачали контролу ледених посластица, те да у овој години нису имали пријава које су се односиле на квалитет сладоледа.

- Са почетком љетне сезоне појачана је контрола сладоледа приликом увоза. До сада су путем лабораторијских анализа испитана 24 узорка сладоледа узета приликом увоза и сви су оцијењени као здравствено исправни - казали су у Инспекторату РС. 

Канцерогена својства

Етилен-оксид је запаљиви безбојни гас слаткастог укуса који се користи првенствено у производњи хемикалија, али је забрањен у прехрамбеној индустрији. У мањим количинама користи се као пестицид и стерилизатор. Ефикасан је за убијање бактерија, вируса и гљивица, али студије су доказале и његова канцерогена својства.

Паразити у ослићу

Из Агенције за безбједност хране БиХ јуче су саопштили да се са тржишта повлачи и производ “Ослић без главе и репа Хубси” због утврђеног присуства паразита из породице Анисакидае.

- Према доступним информацијама, наведени производ стављен је на тржиште под робном марком “Бинго” и то у ПВЦ паковању од једног килограма са датумом паковања од 24. марта 2021, 1. јуна 2021. и 7. јуна 2021, те паковању од два килограма са датумом паковања 1. јуна и 7. јуна ове године. Наведени производ поријеклом је из Шпаније - саопштили су из Агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана