Uručene počasne turističke licence

Srna
Foto: Srna

BANJALUKA - Putopisac Robert Dacešin, koji je na današnjoj redovnoj Skupštini Saveza turističkih vodiča Republike Srpske dobio licencu počasnog turističkog vodiča, istakao je da želi da što bolje da prezentuje sve ono što je dobro u Banjaluci i Republici Srpskoj.

”Kao neko ko voli Banjaluku više od bilo kojeg drugog grada, a obišao sam oko 1.000 gradova do sada, čast mi je ispuniti tu neku dužnost prema gradu, ljudima da što ljepše i što bolje prezentujem sve one fine stvari kojih ima ovdje”, kaže Dacešin.

On je rekao da se nalazimo u malom dijelu svijeta sa toliko nekih bogatstava sa kojima ni mi nekada nismo svjesni.

“Šireći dobru priču kroz bilo koji kanal doprinijećemo da ti neki drugi ljudi iz dalekih zemalja čuju i ako Bog da jednoga dana dođu ovdje”, kaže Dacešin.

On ističe da se koliko god je lijepo na putovanjima, puno više raduje povratku kući, svojoj hrani, ljudima i svom gradu.

Dacešin kaže da je obišao 99 zemalja i da će za deset dana stota zemlja biti Irska.

“Živim za ovo što radim i čast mi je da kroz svoja videa predstavljam sve te stvari. Ne radim to radi novca, radim radi viših nekih vrijednosti, jedini cilj je da ta videa što ljepše način predstavljaju neke krajeve i moj grad”, rekao je Dacešin.

Počasnu licencu dobio je i turistički vodič iz Poljske Vaso Bokun koji je porijeklom iz Trebinja, a koji se bavi ovim poslom 25 godina.

Bokun je rekao novinarima da mu je sve ovo kao bajka i da mu je čast da primi počasnu licencu.

On je kaže da počasna licenca turističkog vodiča ne pripada samo njemu, već i mnogima koji su imali uticaj na njega, te je posvetio, kako je rekao svom gradu Trebinju, jer bez njegovog Trebinja ne bi bilo ni njega kao turističkog vodiča.

U Republici Srpskoj ima 120 licenciranih turističkih vodiča, a na današnjoj redovnoj Skupštini Saveza turističkih vodiča u Banjaluci uručeno je pet počasnih turističkih licenci.

Licence počasnih turističkih vodiča licima koja su svojim radom i angažmanom doprinijeli razvoju i promociji ovog zanimanja, ali promociji turizma i Republike Srpske u domaćim i međunarodnim okvirima dodijeljene su i profesorima Zoranu Pejašinoviću, Aleksandru Đuriću i Ljubiši Preradoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana