U toku uređenje korita kanala Liješanj u Doboju

Srna
Foto: Twitter

DOBOJ- Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić obišao je danas kanal Liješanj, gdje je u toku uređenje korita u dužini od 1.620 metara do ušća u rijeku Bosnu, s ciljem sprečavanja plavljenja.

Jerinić je ukazao na značaj održavanja korita Liješnja u koji se slivaju vode tokom obimnih padavina kako bi se preduprijedila šteta, podsjetivši na posljedice njegovog izlivanja tokom majskih poplava iz 2014. godne.

On je naveo da je Gradska uprava na sebe preuzela obavezu da uredi manje rječice i pritoke koje se slivaju u rijeku Bosnu kako bi cjelokupni završni projekat onemogućio prijetnju stogodišnjih voda da ugroze ovaj grad.

Jerinić je istakao da je ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisu Pašaliću predočio kao primarni cilj Gradske uprave da kroz projekat regulacije korita rijeke Bosne, čija je revizija u toku, Doboj izađe na tu rijeku.

On je naveo da je riječ o projektu čija procijenjene vrijednosti oko 50.000.000 KM, koji se realizuje u tri faze uz pomoć Vlade Republike Srpske i Javne ustanove "Vode Srpske".

"Jedna od faza je uveliko u toku, od auto-puta do mosta u Barama prema Kostajnici sa uređenjem obje obale rijeke Bosne. Naš je cilj da od mosta u Barama, željeznog mosta, pa do ušća u rijeku Usoru, napravimo kompletan bajpas oko grada", rekao je Jerinić.

On je izrazio nadu da će svi radovi biti okončani u naredne četiri godine kako bi Doboj pored jedne zaštite od plavljenja mogao da koristi i sve potencijale grada na tri rijeke - Bosni, Usori i Spreči.

"Dobrim dijelom se u Barama to i radi kroz projekat Koridora Pet ce, ali ono što je primarno da od ušća rijeke Usore do auto-puta, odnosno naselja Bare, korito bude u potpunosti uređeno. Da grad može izaći na rijeku Bosnu, da se pored rijeke mogu praviti i potrebni sadržaji od keja, šetališta, biciklističke staze i svega što su potencijali s obzirom na to da je Doboj grad na tri rijeke", rekao je Jerinić.

On je naveo da se u manje projekte neće ulaziti sve dok se ne obezbijede garancije da je rijeka u tom dijelu ukroćena.

Načelnik Odjeljenja civilne zaštite Nenad Ostojić rekao je da je u proceduri uređenje korita bujične rječice Lukavice, čije plavljenje ugrožava mještane Bušletića i prekida putne komunikacije tog dijela Trebave.

On je naveo da 51 odsto radova finansira Gradska uprava, a 49 odsto "Vode Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana