У току уређење корита канала Лијешањ у Добоју

Срна
Foto: Twitter

ДОБОЈ- Градоначелник Добоја Борис Јеринић обишао је данас канал Лијешањ, гдје је у току уређење корита у дужини од 1.620 метара до ушћа у ријеку Босну, с циљем спречавања плављења.

Јеринић је указао на значај одржавања корита Лијешња у који се сливају воде током обимних падавина како би се предуприједила штета, подсјетивши на посљедице његовог изливања током мајских поплава из 2014. годне.

Он је навео да је Градска управа на себе преузела обавезу да уреди мање рјечице и притоке које се сливају у ријеку Босну како би цјелокупни завршни пројекат онемогућио пријетњу стогодишњих вода да угрозе овај град.

Јеринић је истакао да је министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борису Пашалићу предочио као примарни циљ Градске управе да кроз пројекат регулације корита ријеке Босне, чија је ревизија у току, Добој изађе на ту ријеку.

Он је навео да је ријеч о пројекту чија процијењене вриједности око 50.000.000 КМ, који се реализује у три фазе уз помоћ Владе Републике Српске и Јавне установе "Воде Српске".

"Једна од фаза је увелико у току, од ауто-пута до моста у Барама према Костајници са уређењем обје обале ријеке Босне. Наш је циљ да од моста у Барама, жељезног моста, па до ушћа у ријеку Усору, направимо комплетан бајпас око града", рекао је Јеринић.

Он је изразио наду да ће сви радови бити окончани у наредне четири године како би Добој поред једне заштите од плављења могао да користи и све потенцијале града на три ријеке - Босни, Усори и Спречи.

"Добрим дијелом се у Барама то и ради кроз пројекат Коридора Пет це, али оно што је примарно да од ушћа ријеке Усоре до ауто-пута, односно насеља Баре, корито буде у потпуности уређено. Да град може изаћи на ријеку Босну, да се поред ријеке могу правити и потребни садржаји од кеја, шеталишта, бициклистичке стазе и свега што су потенцијали с обзиром на то да је Добој град на три ријеке", рекао је Јеринић.

Он је навео да се у мање пројекте неће улазити све док се не обезбиједе гаранције да је ријека у том дијелу укроћена.

Начелник Одјељења цивилне заштите Ненад Остојић рекао је да је у процедури уређење корита бујичне рјечице Лукавице, чије плављење угрожава мјештане Бушлетића и прекида путне комуникације тог дијела Требаве.

Он је навео да 51 одсто радова финансира Градска управа, а 49 одсто "Воде Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана