Srpska raj za posjetioce sa svih meridijana

Miloš Vasiljević
Srpska raj za posjetioce sa svih meridijana

BANjALUKA - Turistička sezona u Srpskoj u punom je jeku i biće bolja od prethodne. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju turistički radnici u Banjaluci i Trebinju, gdje se ovih dana traži krevet više.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević kazao je za "Glas Srpske" da su prezadovoljni dosadašnjim tokom turističke sezone.

- Imamo više od 40 odsto noćenja i 50 odsto dolazaka u odnosu na prošlu godinu, ali i 35 odsto više boravišne takse. Najviše turista je u banjskom i planinskom turizmu. Jahorina je atraktivna tokom cijele godine. Trebinje i Banjaluka dominiraju kao omiljene destinacije, a ovog ljeta pune su domaćih i stranih turista, koji dolaze i sa najudaljenijih meridijana - kazao je Lončarević.

Naglasio je da su se vaučeri pokazali kao pun pogodak kada je riječ o domaćim turistima.

- Do pojave korone, veliki broj posjetilaca nije ni znao kakve sve destinacije ima Srpska. Cilj nam je da zadržimo domaće i privučemo strane turiste, a kada jednom dođu, uvijek se rado vrate - kazao je Lončarević. Dodao je da dijaspora sve češće provodi odmor u Srpskoj.

- Avgust je mjesec godišnjih odmora, a u svakom dijelu Srpske mnogo je prelijepih mjesta koje vrijedi posjetiti - rekao je Lončarević.

I na krajnjem jugu Srpske prezadovoljni su dosadašnjim dijelom sezone.

- Traži se krevet više u Trebinju, a i u avgustu imamo brojne kulturno-zabavne sadržaje. Za slavu grada, Preobraženje Gospodnje, sve je rezervisano i nema više mjesta - kazala je direktorica Turističke organizacije grada Trebinja Mirjana Putica.

Uz nezaobilazni provod pod platanima, degustaciju vina i  tradicionalne hrane, turisti vole da posjete i okolne manastire.

Navela je da, osim domaćih turista i onih iz regiona, u Trebinje stižu i turisti iz zapadne Evrope, Skandinavije, ali i Turske.

- Ova godina je mnogo bolja od prethodne, ali i od rekordne 2019, pa već sada možemo slobodno reći da je ovo najbolja godina ikada. Za prvih šest mjeseci imali smo oko 72.000 registrovanih noćenja, a tokom rekordne 2019. bilo je nešto više od 100.000 noćenja - kaže Putica. 

U Banjaluci su za prvih šest mjeseci zabilježili više od 60.000 noćenja i 40.000 dolazaka, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu.

- Tokom cijele prošle godine imali smo 86.000 noćenja - rekla je portparolka Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković.

Dodala je da najveći grad Srpske posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta.

- Imamo turiste iz Tajlanda, Indonezije, Novog Zelanda, Kine… Ako se nastavi tendencija rasta i broja noćenja, očekujemo da ćemo premašiti rekordnu 2019, kada je zabilježeno 136.000 noćenja - kazala je Brankovićeva i dodala da u Banjaluci trenutno nema slobodnog kreveta.

Regate

Miodrag Lončarević kaže da su ove godine posebno popularne regate.

- "Drinska regata" privukla je veliki broj turista, ali tu su i regate u Bratuncu, Bijeljini i Zvorniku, gdje je bio sjajan odziv posjetilaca. Naše rijeke su veliki potencijal koji moramo da promovišemo kao spoj sporta, adrenalina i zabave - rekao je Lončarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana