Српска рај за посјетиоце са свих меридијана

Милош Васиљевић
Српска рај за посјетиоце са свих меридијана

БАЊАЛУКА - Туристичка сезона у Српској у пуном је јеку и биће боља од претходне. Највише разлога за задовољство имају туристички радници у Бањалуци и Требињу, гдје се ових дана тражи кревет више.

Директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић казао је за "Глас Српске" да су презадовољни досадашњим током туристичке сезоне.

- Имамо више од 40 одсто ноћења и 50 одсто долазака у односу на прошлу годину, али и 35 одсто више боравишне таксе. Највише туриста је у бањском и планинском туризму. Јахорина је атрактивна током цијеле године. Требиње и Бањалука доминирају као омиљене дестинације, а овог љета пуне су домаћих и страних туриста, који долазе и са најудаљенијих меридијана - казао је Лончаревић.

Нагласио је да су се ваучери показали као пун погодак када је ријеч о домаћим туристима.

- До појаве короне, велики број посјетилаца није ни знао какве све дестинације има Српска. Циљ нам је да задржимо домаће и привучемо стране туристе, а када једном дођу, увијек се радо врате - казао је Лончаревић. Додао је да дијаспора све чешће проводи одмор у Српској.

- Август је мјесец годишњих одмора, а у сваком дијелу Српске много је прелијепих мјеста које вриједи посјетити - рекао је Лончаревић.

И на крајњем југу Српске презадовољни су досадашњим дијелом сезоне.

- Тражи се кревет више у Требињу, а и у августу имамо бројне културно-забавне садржаје. За славу града, Преображење Господње, све је резервисано и нема више мјеста - казала је директорица Туристичке организације града Требиња Мирјана Путица.

Уз незаобилазни провод под платанима, дегустацију вина и  традиционалне хране, туристи воле да посјете и околне манастире.

Навела је да, осим домаћих туриста и оних из региона, у Требиње стижу и туристи из западне Европе, Скандинавије, али и Турске.

- Ова година је много боља од претходне, али и од рекордне 2019, па већ сада можемо слободно рећи да је ово најбоља година икада. За првих шест мјесеци имали смо око 72.000 регистрованих ноћења, а током рекордне 2019. било је нешто више од 100.000 ноћења - каже Путица. 

У Бањалуци су за првих шест мјесеци забиљежили више од 60.000 ноћења и 40.000 долазака, што је дупло више у односу на прошлу годину.

- Током цијеле прошле године имали смо 86.000 ноћења - рекла је портпаролка Туристичке организације Бањалука Бранка Бранковић.

Додала је да највећи град Српске посјећују туристи из свих дијелова свијета.

- Имамо туристе из Тајланда, Индонезије, Новог Зеланда, Кине… Ако се настави тенденција раста и броја ноћења, очекујемо да ћемо премашити рекордну 2019, када је забиљежено 136.000 ноћења - казала је Бранковићева и додала да у Бањалуци тренутно нема слободног кревета.

Регате

Миодраг Лончаревић каже да су ове године посебно популарне регате.

- "Дринска регата" привукла је велики број туриста, али ту су и регате у Братунцу, Бијељини и Зворнику, гдје је био сјајан одзив посјетилаца. Наше ријеке су велики потенцијал који морамо да промовишемо као спој спорта, адреналина и забаве - рекао је Лончаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана