Sarajevo nije među najzagađenijim gradovima na svijetu - ISPRAVLjNO

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO- Podaci portala AirVisuala, koji prikuplja podatke s mjernih stanica iz država širom svijeta, pokazali su kako je Sarajevo među najzagađenijim gradovima na svijetu, ali nije najzagađeniji na planeti, kako je Raport prvobitno netačno objavio.

Nakon, analize Raskrinkavanja je utvrđeno da su podaci o zagađenosti gradova uzimani sa veb stranice IQAir, što je stranica švajcarske kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom tehnologije vezane za kvalitet vazduha.

Koncentracija čestica PM2,5 u Sarajevu jutros u 6.00 časova bila je 31,4 puta veća od vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Građanima se preporučuje da što manje vremena provode na otvorenom, te da se na ulici pokušaju zaštititi odgovarajućim respiratonim maskama.

Vazduh je sinoć u Sarajevu dostigao rekordno zagađenje s obzirom da je u pojedinim dijelovima grada indeks zagađenja išao i do 527.

NAPOMENA

U prvobitnoj verziji teksta u prvom pasosu je bilo napisano “ Sarajevo je jutros treći grad u svijetu po zagađenosti vazduha, čiji je kvalitet u kategoriji nezdravog, podaci su servisa "Ervižual".što je analizom Raskrinkavanja ocijenjeno kao manipulisanje činjenicama.   

Analizom je utvrđeno da su podaci o zagađenosti gradova uzimani sa veb stranice IQair, što je stranica švajcarske kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom tehnologije vezane za kvalitet vazduha. Međutim, kako piše iznad same liste, na njoj su samo veliki gradovi, odnosno regionalni ili državni centri.

Iznad Sarajeva, na svjetskoj mapi najzagađenijih gradova jedino je indijski Lahore, sa indeksom 253, pisalo je u tekstu prije analize Raskrinkavanja, ali na stranici napominju da je lista sastavljena od velikih gradova i sadrži jedan ili dva veliak grada po državi, s ciljen da pruži globalni konkekst o kvaliteti zraka u tim gradovima, te da je važno razumjeti da lista ne uključuje sve gradove svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana