Sarajevo jutros nije bio najzagađeniji na svijetu – ISPRAVLjENO

GS
Sarajevo jutros nije bio najzagađeniji na svijetu – ISPRAVLjENO

Uprkos činjenici da je vazduh u Sarajevu zaista loš, gledajući godišnju srednju vrijednost zagađenja u svijetu, Sarajevo nije ni blizu vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu.

Glas Srpske je prenio informaciju portala Klix.ba da je, treći dan zaredom Sarajevo, jedan od gradova s najvećim stepenom zagađenja vazduha na svijetu, prenijevši podatke s portala IQ Air.

Nakon, analize Raskrinkavanja je utvrđeno da su podaci o zagađenosti gradova uzimani sa veb stranice IQAir, što je stranica švajcarske kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom tehnologije vezane za kvalitet vazduha.

Građanima se preporučuje da što manje vremena provode na otvorenom te da se na ulici pokušaju zaštititi odgovarajućim respiratornim maskama.

NAPOMENA

U prvobitnoj verziji teksta u prvom pasosu je bilo napisano “Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros iznosi 350 i građani ponovo udišu najzagađeniji vazduh od svih gradova na svijetu. To govore podaci sa servisa IQAir koji prikuplja sve informacije sa mjernih stanica. Jutros u 06:30 sati vrijednost zagađenih čestica su dosegle prosječnu vrijednost od 350 što čini vazduh opasnim.” što je analizom Raskrinkavanja ocijenjeno kao manipulisanje činjenicama. Takođe je izbrisan dio teksta u kojem se pojedinačno navode pojedine vrijednosti iz IQAir tabele.

Analizom je utvrđeno da su podaci o zagađenosti gradova uzimani sa veb stranice IQAir, što je stranica švajcarske kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom tehnologije vezane za kvalitet vazduha. Međutim, kako piše iznad same liste, na njoj su samo veliki gradovi, odnosno regionalni ili državni centri.

Iznad Sarajeva, na svjetskoj mapi najzagađenijih gradova jedino je indijski Lahore, sa indeksom 253, pisalo je u tekstu prije analize Raskrinkavanja, ali na stranici napominju da je lista sastavljena od velikih gradova i sadrži jedan ili dva veliak grada po državi, s ciljen da pruži globalni konkekst o kvaliteti zraka u tim gradovima, te da je važno razumjeti da lista ne uključuje sve gradove svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana