Rudari širom FBiH obustavili proizvodnju

GS
Rudari širom FBiH obustavili proizvodnju

TUZLA - Rudari nekoliko rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna „Elektroprivrede BiH“ odbili su da siđu u jamu, a radnički neposluh su pokrenuli zbog današnje odluke ovog preduzeća o isplati jednokratne novčane pomoći svojim zaposlenicima, saznaje Kliks.

Prema informacijama koje je potvrdio predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić, rudari druge smjene u nekoliko rudnika u sastavu koncerna „Elektroprivrede BiH“ odbili su sići u jame.

-Prema trenutnim informacijama u oba proizvodnja pogona Haljinci i Vrtlište Rudnika uglja Kakanj obustavljena je proizvodnja, kao i u Rudniku mrkog uglja Breza. Kada je riječ o Rudniku uglja Kreka u Tuzli, tamo je obustavljena proizvodnja u Mramoru. S radom je stala i Stara jama u Zenici, a u Raspotočju nećemo ugrožavati opremu i široko mehanizovano čelo. Zbog toga se donijela odluka da se tamo radi -naveo je Husić.

Elektroprivreda radnicima daje 750 KM jednokratne pomoći, a rudari su izrevoltirani jer nisu obuhvaćeni odlukom.

-Do kraja dana očekujemo da će se odluka rudara o radničkom neposluhu širiti od rudnika do rudnika, a po svemu sudeći moguće je da u jame neće sići ni rudari u trećoj smjeni  - naglasio je Husić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana