Počela konferencija „D Days": Digitalizacija nije više pitanje napretka, već opstanka privrede

Ž. M.
Počela konferencija „D Days": Digitalizacija nije više pitanje napretka, već opstanka privrede

TESLIĆ – Digitalizacija više nije pitanje napretka, već opstanka domaće privrede, poručeno je sa konferencije „D Days" koja je danas u organizaciji kompanije "Bam consult " počela u Banji Vrućici kod Teslića.

Učesnici konferencije kroz više panela otvorili su brojne teme o napretku domaće privrede kroz proces digitalizacije ocjenjujući da ovdašnje kompanije ne zaostaju mnogo za evropskim kada je taj proces u pitanju, ali da postoji i ogroman prostor za poboljšanje koji zavisi od nekoliko faktora.

Panel "Digitalizacija privrede – biti ili ne biti, pitanje je sad" izazvao je najviše pažnje učesnika. Tokom razgovora predstavnici domaćih kompanija i privrednih komora u BiH  ukazali su na probleme koje domaće kompanije imaju procesu digitalizacije, a naglašeni su i načini na koje im institucije sistema mogu pomoći.

Iskustva iz regiona prenijela je Vesna Bengin, suosnivač BioSens instituta za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija u biosistemima koja je navela primjere kako digitalizacija može da doprinese poboljšanju privredne proizvodnje.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i vlasnik preduzeća "Krajina klas" Saša Trivić otkrio je da je u njegovoj kompaniji proces digitalizacije počeo prije nekoliko godina i da, koliko god to čudno zvučalo jer je u pitanju fabrika pekarskih proizvoda, u njoj radi šest IT stručnjaka.

Sagovornici su se složili da je za digitalizaciju kompletnog društva potrebno ostvariti nekoliko osnovnih preduslova, a to je, prije svega, jačanje digitalne pismenosti stanovništva i edukacija, zatim povećanje životnog standarda kao i jačanje infrastrukture što podrazumijeva dostupnost širokopojasnog interneta.

Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u "M:telu" Srđan Bijelić istakao je da ta kompanija kao lider na tržištu telekomunikacija u BiH ima razvijenu infrastrukturu potrebnu za digitalizaciju u zemlji.

Istaknuto je i da taj proces mora da prati i promjena zakonske regulative jer veoma često pravni okvir u zemljama regiona spriječava efektno sprovođenje digitalizacije, najviše u oblasti javne uprave.

Konferencija "D Days" će pružiti uvid o dostignućima na globalnom i regionalnom tržištu ICT tehnologija. Kroz praktična iskustva panelista i predavača biće sagledano gdje se trenutno nalazi BiH i zemlje regiona, kao i šta treba uraditi da bi mogli uhvatiti korak sa razvijenim svijetom. "D Days" bi trebalo da uvid u to koja napredna ICT rješenja su primjenjiva kod nas i koja se mogu se trenutno implementirati radi unapređenja  poslovanja, ali i kreiranja strategija digitalizacije za budućnost.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana