Почела конференција „D Days": Дигитализација није више питање напретка, већ опстанка привреде

Ж. М.
Почела конференција „D Days": Дигитализација није више питање напретка, већ опстанка привреде

ТЕСЛИЋ – Дигитализација више није питање напретка, већ опстанка домаће привреде, поручено је са конференције „D Days" која је данас у организацији компаније "Bam consult " почела у Бањи Врућици код Теслића.

Учесници конференције кроз више панела отворили су бројне теме о напретку домаће привреде кроз процес дигитализације оцјењујући да овдашње компаније не заостају много за европским када је тај процес у питању, али да постоји и огроман простор за побољшање који зависи од неколико фактора.

Панел "Дигитализација привреде – бити или не бити, питање је сад" изазвао је највише пажње учесника. Током разговора представници домаћих компанија и привредних комора у БиХ  указали су на проблеме које домаће компаније имају процесу дигитализације, а наглашени су и начини на које им институције система могу помоћи.

Искуства из региона пренијела је Весна Бенгин, суоснивач БиоСенс института за истраживање и развој информационих технологија у биосистемима која је навела примјере како дигитализација може да допринесе побољшању привредне производње.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске и власник предузећа "Крајина клас" Саша Тривић открио је да је у његовој компанији процес дигитализације почео прије неколико година и да, колико год то чудно звучало јер је у питању фабрика пекарских производа, у њој ради шест ИТ стручњака.

Саговорници су се сложили да је за дигитализацију комплетног друштва потребно остварити неколико основних предуслова, а то је, прије свега, јачање дигиталне писмености становништва и едукација, затим повећање животног стандарда као и јачање инфраструктуре што подразумијева доступност широкопојасног интернета.

Руководилац Сектора за продају пословних рјешења у "М:телу" Срђан Бијелић истакао је да та компанија као лидер на тржишту телекомуникација у БиХ има развијену инфраструктуру потребну за дигитализацију у земљи.

Истакнуто је и да тај процес мора да прати и промјена законске регулативе јер веома често правни оквир у земљама региона спријечава ефектно спровођење дигитализације, највише у области јавне управе.

Конференција "D Days" ће пружити увид о достигнућима на глобалном и регионалном тржишту ICT технологија. Кроз практична искуства панелиста и предавача биће сагледано гдје се тренутно налази БиХ и земље региона, као и шта треба урадити да би могли ухватити корак са развијеним свијетом. "D Days" би требало да увид у то која напредна ICT рјешења су примјењива код нас и која се могу се тренутно имплементирати ради унапређења  пословања, али и креирања стратегија дигитализације за будућност.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана