Epidemija morbila u Istočnom Sarajevu

Danijela Stokanić
Epidemija morbila u Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo – Malim boginjama zaražena su tri člana jedne porodice iz Istočnog Sarajeva, zbog čega je juče na području ovog grada proglašena epidemija morbila.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS rekli su da je riječ o dvogodišnjaku, te pacijentima starim 25 i 26 godina, koji nisu ili su nepotpuno vakcinisani.

Nakon što je početkom marta potvrđen virus morbila kod djeteta iz Vlasenice i mladića iz Istočne Ilidže, analizom tri uzorka koji su iz bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu dostavljeni 13. marta potvrđeno je da su još tri pacijenta u ovom dijelu Srpske pozitivna na virus morbila.

U Institutu su rekli da su u saradnji sa Regionalnim centrom u Istočnom Sarajevu uspostavili kontakt sa svim relevantnim institucijama i porodicom oboljelih.

- Preduzete su sve potrebne mjere za rano otkrivanje oboljelih i sprečavanje širenja epidemije - rekli su u Institutu.

Direktorica Doma zdravlja Istočno Sarajevo Tijana Gavrić-Mićić istakla je da su pooštrene epidemiološke mjere, između ostalog, u vrtiću gdje je boravilo zaraženo dijete.

- U pitanju su dijete, majka i njen djever - rekla je ona.

Radi što bolje kontrole, sprečavanja pojave oboljelih i suzbijanja širenja epidemije, jedina i najefikasnija mjera je, ističu u Institutu za javno zdravstvo, vakcinacija MRP vakcinom.

- Neophodna je provjera vakcinalnog statusa djece i omladine prema obaveznom kalendaru. Svi koji nisu ili su nepotpuno vakcinisani, potrebno je da se vakcinišu MRP dozom u vakcinalnim centrima pripadajućih domova zdravlja - istakli su u Institutu.

Prema njihovim podacima, lani je obuhvat vakcinisanja djece bio 84 odsto u prvoj dozi vakcine, a u revakcinaciji 86 odsto, dok je u 2016. godini iznosio 74 odsto kod prve vakcine, te 84 odsto kod revakcinacije. Da bi kolektivni imunitet bio na zadovoljavajućem nivou najmanje 95 odsto populacije trebalo bi biti vakcinisano.

Inkubacija

Morbile su virusno i veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa djecu. Bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Inkubacija kod morbila je ustaljena i traje desetak dana i bez ikakvih je simptoma, a u posljednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana