Snežanom Vujnić, direktro IRB Republike Srpske: Dobit IRB RS 49 miliona KM

Glas Srpske
Snežanom Vujnić, direktro IRB Republike Srpske: Dobit IRB RS 49 miliona KM

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske i fondovi kojima ona upravlja ostvarili su dobit od 48,8 miliona KM na kraju 2017. godine. Tim povodom razgovarali smo sa direktoricom IRB RS Snežanom Vujnić.

Ostvarili ste značajan rezultat u prošloj godini, imate dobit veću čak i od komercijalnih banaka u RS. Kako to komentarišete? Šta je doprinijelo tome?

VUJNIĆ: Milionska dobit IRB RS rezultat je ukupnog plasmana većeg od 2,1 milijardu KM čime je omogućeno očuvanje više od 54.000 postojećih i otvaranje nešto više od 5.000 novih radnih mjesta. Tokom 2017. godine plasirano je gotovo 136 miliona KM od čega na kreditnoj osnovi oko 92 miliona te preostalih 44 miliona KM putem ulaganja u hartije od vrijednosti. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima IRB RS se afirmisala u sistemski značajnu instituciju koja snažno podržava dostizanje ciljeva i prioriteta razvojnih politika Srpske.

Kad već pominjemo komercijalno bankarstvo, koliki je uopšte stepen uticaja IRB-a na kretanja u bankarskom sektoru RS?

VUJNIĆ: Početak kreditnih aktivnosti IRB RS u 2008. godini i značajno povoljniji uslovi koji su ponuđeni privredi i stanovništvu vodili su smanjenju kamatnih stopa i kod komercijalnih banaka. U takvim okolnostima, prosječna kamata na nivou banaka u RS smanjenja je sa 8,3 odsto koliko je iznosila na kraju 2007. na 5,2 odsto na dan 30. septembar 2017. godine.

Smatrate li da su plasmani IRB-a imali uticaja na privredni ambijent u RS?

VUJNIĆ: Sveobuhvatna podrška IRB RS jačanju ukupne privredne strukture Srpske osigurala je kontinuirani rast značaja i jačanje uloge banke u finansiranju domaće privrede. Naime, sa stanjem na dan 30. septembar 2017, kreditni plasmani IRB RS činili su 14,5 odsto ukupnih kredita bankarskog sektora odobrenih privredi, dok je sektorsko učešće stambenih kredita IRB RS iznosilo 43,1 odsto.

Kako se nosite sa problemom naplativosti kredita? Većina banaka ističe to kao jedan od najvećih problema u poslovanju.

VUJNIĆ: Naplata potraživanja je problem koji opterećuje poslovanje svim finansijskim institucijama. Klijentima koji imaju problema u otplati, prema odluci Vlade RS, IRB je ponudila mogućnost reprograma obaveza. Cilj je bio podržati očuvanje vitalnosti privrede, poboljšati poslovni ambijent te održati zaposlenost, što je većina njih i prihvatila. Međutim, tamo gdje to nije učinjeno i gdje klijenti pokušavaju izbjeći plaćanje obaveza, pokrenuti su odgovarajući sudski postupci, ukupno 17. U njihovom slučaju vrijednost kolaterala je veća od 131 milion KM, višestruko premašujući potraživanja banke i pružajući time izvjesnost naplate. Trenutno se vode pregovori sa četiri zainteresovana kupca za kupovinu imovine ovih dužnika.

Kada pogledate unazad, kako biste danas, nakon više od decenije postojanja, ocijenili ukupne rezultate rada IRB-a? Da li smatrate da je IRB opravdala svoje postojanje?

VUJNIĆ: Iako pojedini mediji na sve načine pokušavaju diskreditovati IRB RS, dosadašnji rezultati jasno ukazuju da se radi o izuzetno uspješnom projektu Vlade RS. Banka raspolaže adekvatnim finansijskim potencijalom da i u narednom periodu snažno podrži prioritetne i razvojne projekta u Srpskoj. Izuzetno dobri prošlogodišnji rezultati značajno su povećali taj potencijal, dok će svi eventualni problemi koji se jave biti prevaziđeni u saradnji i uz podršku Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana