Снежаном Вујнић, директро ИРБ Републике Српске: Добит ИРБ РС 49 милиона КМ

Глас Српске
Снежаном Вујнић, директро ИРБ Републике Српске: Добит ИРБ РС 49 милиона КМ

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске и фондови којима она управља остварили су добит од 48,8 милиона КМ на крају 2017. године. Тим поводом разговарали смо са директорицом ИРБ РС Снежаном Вујнић.

Остварили сте значајан резултат у прошлој години, имате добит већу чак и од комерцијалних банака у РС. Како то коментаришете? Шта је допринијело томе?

ВУЈНИЋ: Милионска добит ИРБ РС резултат је укупног пласмана већег од 2,1 милијарду КМ чиме је омогућено очување више од 54.000 постојећих и отварање нешто више од 5.000 нових радних мјеста. Током 2017. године пласирано је готово 136 милиона КМ од чега на кредитној основи око 92 милиона те преосталих 44 милиона КМ путем улагања у хартије од вриједности. Захваљујући досадашњим резултатима ИРБ РС се афирмисала у системски значајну институцију која снажно подржава достизање циљева и приоритета развојних политика Српске.

Кад већ помињемо комерцијално банкарство, колики је уопште степен утицаја ИРБ-а на кретања у банкарском сектору РС?

ВУЈНИЋ: Почетак кредитних активности ИРБ РС у 2008. години и значајно повољнији услови који су понуђени привреди и становништву водили су смањењу каматних стопа и код комерцијалних банака. У таквим околностима, просјечна камата на нивоу банака у РС смањења је са 8,3 одсто колико је износила на крају 2007. на 5,2 одсто на дан 30. септембар 2017. године.

Сматрате ли да су пласмани ИРБ-а имали утицаја на привредни амбијент у РС?

ВУЈНИЋ: Свеобухватна подршка ИРБ РС јачању укупне привредне структуре Српске осигурала је континуирани раст значаја и јачање улоге банке у финансирању домаће привреде. Наиме, са стањем на дан 30. септембар 2017, кредитни пласмани ИРБ РС чинили су 14,5 одсто укупних кредита банкарског сектора одобрених привреди, док је секторско учешће стамбених кредита ИРБ РС износило 43,1 одсто.

Како се носите са проблемом наплативости кредита? Већина банака истиче то као један од највећих проблема у пословању.

ВУЈНИЋ: Наплата потраживања је проблем који оптерећује пословање свим финансијским институцијама. Клијентима који имају проблема у отплати, према одлуци Владе РС, ИРБ је понудила могућност репрограма обавеза. Циљ је био подржати очување виталности привреде, побољшати пословни амбијент те одржати запосленост, што је већина њих и прихватила. Међутим, тамо гдје то није учињено и гдје клијенти покушавају избјећи плаћање обавеза, покренути су одговарајући судски поступци, укупно 17. У њиховом случају вриједност колатерала је већа од 131 милион КМ, вишеструко премашујући потраживања банке и пружајући тиме извјесност наплате. Тренутно се воде преговори са четири заинтересована купца за куповину имовине ових дужника.

Када погледате уназад, како бисте данас, након више од деценије постојања, оцијенили укупне резултате рада ИРБ-а? Да ли сматрате да је ИРБ оправдала своје постојање?

ВУЈНИЋ: Иако поједини медији на све начине покушавају дискредитовати ИРБ РС, досадашњи резултати јасно указују да се ради о изузетно успјешном пројекту Владе РС. Банка располаже адекватним финансијским потенцијалом да и у наредном периоду снажно подржи приоритетне и развојне пројекта у Српској. Изузетно добри прошлогодишњи резултати значајно су повећали тај потенцијал, док ће сви евентуални проблеми који се јаве бити превазиђени у сарадњи и уз подршку Владе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана