Sberbank Europe gruacija zadržala "BBB-" kreditni rejting

GS
Sberbank Europe gruacija zadržala "BBB-" kreditni rejting

BANjALUKA - Međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga "Fič" potvrdila je dugoročni rejting ispunjavanja finansijskih obaveza Sberbank Europe grupacije na nivou "BBB-", sa stabilnim izgledima.

Iz Sberbank Banjaluka je saopšteno da je samostalni rejting održivosti potvrđen na nivou "BB-".

- Glavni pokretači za potvrđivanje kreditnog rejtinga su racionalni kapacitet kreditnog profila, Sberbank Europe grupacije koji je sposoban da podnese rizike koji proističu iz ekonomskih implikacija pandemije virusa korona, kao i snažna podrška Sberbank Rusije - navodi se u saopštenju.

Najnovija procjena agencije "Fič" oslikava i veće izazove okruženja za bankarske sektore u kojima posluje Sberbank Europe grupacija.

- Agencija "Fič" istakla je solidnu kapitalizaciju, stabilnu bazu finansiranja i dobru likvidnost Sberbank Europe grupacije, kao i smanjenje rizika koncentracije i oslanjanja na velike izvore finansiranja - navodi se u saopštenju.

Predsjednik Upravnog odbora Sberbank Europe grupacije Sonja Sarkozi rekla je da potvrđivanje rejtinga u ovoj banci vide kao potvrdu da dokazuju održivost čak i u nestabilnim tržišnim uslovima.

- Strateške promjene sa novim proizvodima i uslugama su uspješno apsorbovane na tržištima- naglasila je Sarkozijeva.

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća svjetska finansijska institucija. Upravlja skoro trećinom ukupne aktive ruskog bankarskog sektora, te je ključni finansijski pokretač nacionalne ekonomije i najveći depozitar u Rusiji.

Centralna banka Ruske Federacija je osnivač i glavni akcionar Sberbank u čijem je vlasništvu 50 odsto kupnog akcionarskog kapitala, a ostale akcije su u vlasništvu sitnih akcionara.

Sberbank ima najveću bankarsku mrežu u Rusiji sa 14.200 filijala, a međunarodne operacije vrši u Velikoj Britaniji, SAD, zemljama ZND, Centralnoj i Istočnoj Evropi i Turskoj. Zberbank grupacija ima više od 102 miliona klijenata u više od 20 zemalja.

Sberbank Europe grupacija ima sjedište u Beču, a njen 100 odstotni vlasnik je Sberbank Rusija. Prisutna je na osam tržišta srednje i istočne Evrope - Austrija, BiH, Češka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Njemačka, a posluje ukupno u 189 filijala i zapošljava 3.944 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana