Sberbank Europe груација задржала "БББ-" кредитни рејтинг

ГС
Sberbank Europe груација задржала "БББ-" кредитни рејтинг

БАЊАЛУКА - Међународна агенција за додјелу кредитног рејтинга "Фич" потврдила је дугорочни рејтинг испуњавања финансијских обавеза Sberbank Europe групације на нивоу "БББ-", са стабилним изгледима.

Из Sberbank Бањалука је саопштено да је самостални рејтинг одрживости потврђен на нивоу "ББ-".

- Главни покретачи за потврђивање кредитног рејтинга су рационални капацитет кредитног профила, Sberbank Europe групације који је способан да поднесе ризике који проистичу из економских импликација пандемије вируса корона, као и снажна подршка Sberbank Русије - наводи се у саопштењу.

Најновија процјена агенције "Фич" осликава и веће изазове окружења за банкарске секторе у којима послује Sberbank Europe групација.

- Агенција "Фич" истакла је солидну капитализацију, стабилну базу финансирања и добру ликвидност Sberbank Europe групације, као и смањење ризика концентрације и ослањања на велике изворе финансирања - наводи се у саопштењу.

Предсједник Управног одбора Sberbank Europe групације Соња Саркози рекла је да потврђивање рејтинга у овој банци виде као потврду да доказују одрживост чак и у нестабилним тржишним условима.

- Стратешке промјене са новим производима и услугама су успјешно апсорбоване на тржиштима- нагласила је Саркозијева.

Sberbank је највећа банка у Русији и водећа свјетска финансијска институција. Управља скоро трећином укупне активе руског банкарског сектора, те је кључни финансијски покретач националне економије и највећи депозитар у Русији.

Централна банка Руске Федерација је оснивач и главни акционар Sberbank у чијем је власништву 50 одсто купног акционарског капитала, а остале акције су у власништву ситних акционара.

Sberbank има највећу банкарску мрежу у Русији са 14.200 филијала, а међународне операције врши у Великој Британији, САД, земљама ЗНД, Централној и Источној Европи и Турској. Збербанк групација има више од 102 милиона клијената у више од 20 земаља.

Sberbank Europe групација има сједиште у Бечу, а њен 100 одстотни власник је Sberbank Русија. Присутна је на осам тржишта средње и источне Европе - Аустрија, БиХ, Чешка, Мађарска, Словенија, Хрватска, Србија и Њемачка, а послује укупно у 189 филијала и запошљава 3.944 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана