Promovisana monografija „Sreflije 1941-1945“ o stradanju Srba

srna
Foto: srna

KOZARSKA DUBICA - U Kozarskoj Dubici promovisana je monografija autora Mirka Dimića „Sreflije 1941-1945“ koja predstavlja svjedočanstvo o ustaškom zločinu nad srpskim narodom ovog kraja i donosi imena ukupno 594 žrtve.

„Ova knjiga je istraživanje kojem sam posvetio pet godina, prvenstveno zločina nad srpskim narodom od 1941. do 1945.godine. Selo Sreflije je dio tog našeg mozaika stradanja naroda tokom Drugog svjetskog rata, a imao sam i lični motiv za ovo istraživanje, jer se radi o mom rodnom selu“, rekao je Dimić.

On je precizirao da se knjiga sastoji od četiri cjeline, uvodnog dijela, istorijskog, sjećanja i popisa žrtava, te priloga.

„Nažalost, popis žrtva sam proširio za 83 imena u odnosu na prethodni popis koji je objavio Dušan Samardžija u svojoj monografiji. On je popisao 511, a ja 594 žrtve“, izjavio novinarima Dimić.

Osim autora, na sinoćnjoj promociji u Narodnoj biblioteci o knjizi je govorila direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković koja je
naglasila da je značaj ove knjige u tome što, istražujući lokalnu istoriju, doprinose cjelokupnoj sintezi dokazivanja ustaškog zločina genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Ona je istakla da je autor kustos Spomen-područje Donja Gradina.

Istoričar Marko Janković rekao je da je ova knjiga važna jer je vezana za istoriju Kozarske Dubice, koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila više od 20.000 stanovnika, a do danas je popisano 18.000 žrtava.

„Preostalom broju žrtva prijeti da nestanu negdje u zaboravu. Kolega Dimić se suočio sa tim problemom. Dobro je djelo ako jedno ime, jednu porodicu izvučemo iz zaborava, a on je u ovoj knjizi izvukao oko 80 novih imena ljudi koji su stradali“, izjavio je Janković.

Promociji održanoj sinoć u čitaonici Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici, prisustvovala je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i brojni Dubičani.

Mirko Dimić diplomirao na Odsjeku istorije Filozofskog fakulteta u Banjaluci 2015. godine, a zaposlen je u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici.

Bavi se istraživanjem stratišta i zločina počinjenih nad srpskih narodom u Kozarskoj Dubici. Autor je više objavljenih naučnih radova i jedne izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana