Промовисана монографија „Срефлије 1941-1945“ о страдању Срба

срна
Foto: срна

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У Козарској Дубици промовисана је монографија аутора Мирка Димића „Срефлије 1941-1945“ која представља свједочанство о усташком злочину над српским народом овог краја и доноси имена укупно 594 жртве.

„Ова књига је истраживање којем сам посветио пет година, првенствено злочина над српским народом од 1941. до 1945.године. Село Срефлије је дио тог нашег мозаика страдања народа током Другог свјетског рата, а имао сам и лични мотив за ово истраживање, јер се ради о мом родном селу“, рекао је Димић.

Он је прецизирао да се књига састоји од четири цјелине, уводног дијела, историјског, сјећања и пописа жртава, те прилога.

„Нажалост, попис жртва сам проширио за 83 имена у односу на претходни попис који је објавио Душан Самарџија у својој монографији. Он је пописао 511, а ја 594 жртве“, изјавио новинарима Димић.

Осим аутора, на синоћњој промоцији у Народној библиотеци о књизи је говорила директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић која је
нагласила да је значај ове књиге у томе што, истражујући локалну историју, доприносе цјелокупној синтези доказивања усташког злочина геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској.

Она је истакла да је аутор кустос Спомен-подручје Доња Градина.

Историчар Марко Јанковић рекао је да је ова књига важна јер је везана за историју Козарске Дубице, која је у Другом свјетском рату изгубила више од 20.000 становника, а до данас је пописано 18.000 жртава.

„Преосталом броју жртва пријети да нестану негдје у забораву. Колега Димић се суочио са тим проблемом. Добро је дјело ако једно име, једну породицу извучемо из заборава, а он је у овој књизи извукао око 80 нових имена људи који су страдали“, изјавио је Јанковић.

Промоцији одржаној синоћ у читаоници Народне библиотеке у Козарској Дубици, присуствовала је министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и бројни Дубичани.

Мирко Димић дипломирао на Одсјеку историје Филозофског факултета у Бањалуци 2015. године, а запослен је у Спомен-подручју Доња Градина у Козарској Дубици.

Бави се истраживањем стратишта и злочина почињених над српских народом у Козарској Дубици. Аутор је више објављених научних радова и једне изложбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана