Pet miliona evra za male i srednje firme

M. Mi.
Pet miliona evra za male i srednje firme

Banjaluka - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit Adiko banci Banjaluka u iznosu od pet miliona evra, koji će biti korišćen za pružanje podrške rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća u RS.

Adiko banka će to činiti dodjelom dugoročnih kredita mikroklijentima, malim i srednjim preduzećima. Ovaj vid podrške je važan s obzirom na to da su ograničeni izvori dugoročnog finansiranja u BiH i dalje glavna prepreka za rast privatnog sektora.

Šef kancelarije EBRD-a za BiH Jan Braun kaže da je veoma zadovoljan započinjanjem ove vrste saradnje sa Adiko bankom.

- To će nam omogućiti da podržimo razvoj ove banke i jačanje realne ekonomije. Bitno je da se jača i podstiče angažman privatnih poduzetnika. Ovaj kredit je primjer, a nadamo se će ih biti još više - rekao je Braun.

Predsjednik uprave Adiko banke Banjaluka Mario Ivanković je istakao da EBRD pruža dodatnu podršku modelu poslovanja banke i bankarskom sektoru.

- Drago nam je što će ovakva saradnja biti primarno korišćena za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća koja predstavljaju generator lokalne ekonomije, a indirektno će podržati i lokalne zajednice i njihov ekonomski razvoj - rekao je Ivanković.

EBRD je od početka poslovanja u BiH investirao više od dvije milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana