Пет милиона евра за мале и средње фирме

М. Ми.
Пет милиона евра за мале и средње фирме

Бањалука - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одобрила је кредит Адико банци Бањалука у износу од пет милиона евра, који ће бити коришћен за пружање подршке расту и развоју малих и средњих предузећа у РС.

Адико банка ће то чинити додјелом дугорочних кредита микроклијентима, малим и средњим предузећима. Овај вид подршке је важан с обзиром на то да су ограничени извори дугорочног финансирања у БиХ и даље главна препрека за раст приватног сектора.

Шеф канцеларије ЕБРД-а за БиХ Јан Браун каже да је веома задовољан започињањем ове врсте сарадње са Адико банком.

- То ће нам омогућити да подржимо развој ове банке и јачање реалне економије. Битно је да се јача и подстиче ангажман приватних подузетника. Овај кредит је примјер, а надамо се ће их бити још више - рекао је Браун.

Предсједник управе Адико банке Бањалука Марио Иванковић је истакао да ЕБРД пружа додатну подршку моделу пословања банке и банкарском сектору.

- Драго нам је што ће оваква сарадња бити примарно коришћена за подршку сектору малих и средњих предузећа која представљају генератор локалне економије, а индиректно ће подржати и локалне заједнице и њихов економски развој - рекао је Иванковић.

ЕБРД је од почетка пословања у БиХ инвестирао више од двије милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана