NLB Grupa: Poboljšanje ESG ocjenu u odnosu na prošlogodišnju za impresivnih 1,7 poena

PR
NLB Grupa: Poboljšanje ESG ocjenu u odnosu na prošlogodišnju za impresivnih 1,7 poena

Da li se ikada zapitate kakav trag biste ostavili iza sebe, ukoliko bi se svijet odjednom zaustavio? Mi u NLB Grupi, vodeći se namjerom da „ostavimo bolje tragove", ovo pitanje sebi postavljamo svakodnevno.

Svjesni smo odgovornosti koju nosimo kao jedna od ključnih bankarskih i finansijskih institucija u jugoistočnoj Evropi, regionu koji je naš dom. Ponosni smo što su naši napori i naš napredak ponovno prepoznati i potvrđeni u poboljšanoj ocjeni ESG rizika od jedne od vodećih nezavisnih agencija za istraživanje, ocjenjivanje i prikupljanje podataka o ESG faktorima na svijetu -  Sustainalytics.

NLB je prvi put ocijenjen o ESG rizicima od strane  Sustainalytics-a prije manje od godinu dana, a sada se može pohvaliti značajnim unaprjeđenjem. Naime, naša bankarska grupa sada nosi novu ESG Risk Rating  ocjenu od 16,0, koju je  Sustainalytics definisao kao niski rizik od materijalnih finansijskih uticaja izazvanih ESG faktorima. Ovo predstavlja poboljšanje u odnosu na prošlogodišnju ocjenu za impresivnih 1,7 poena, čime smo se pozicionirali među najboljih 13% banaka u poređenju sa svim kompanijama koje je  Sustainalytics imao priliku ocijeniti.

Najveći pomak postignut je u unaprjeđenju održivih operacija, posebno kada je riječ o analizi ESG rizika i mogućnosti u širem finansijskom sektoru, upravljanju ljudskim resursima i etičkim operacijama. Dodatno,  Sustainalytics je konstatovao da se u okviru Grupe ili njenih operacija nije desio nijedan događaj koji bi imao negativan uticaj na zainteresovane strane, operacije ili životnu sredinu. Detaljan izvještaj možete pronaći ovdje.

"Održivost nije fraza s kojom se može neobavezno igrati i u stvarnosti je zaboraviti. To je veoma uporan proces, kontinuiran i dugoročan. Sastoji se od malih koraka i promjena koje pojedinačno mogu djelovati nevažno, ali kada se posmatraju kao cjelina, stapaju se u veliki, nezaustavljivi pokret. A ovo je zapravo još važnije od same ocjene rizika, iako smo, naravno, izuzetno ponosni na to, jer je rezultat naših napora i recenzije nezavisnih i svjetski priznatih stručnjaka, a na kraju krajeva, i motivacija za nas i podstrek za naše akcionare da nastave da vjeruju u naše poslovne odluke i akcije", rekao je predsjednik Uprave NLB Grupe Blaž Brodnjak prilikom uručenja nove ocjene ESG rizika.

Ocjena ESG rizika (ESG Risk Rating), slično kao i bonitetna ocjena, mjerilo je ocjene uspješnosti preduzeća, fonda ili hartije od vrijednosti, s tim što se fokusira na ispunjavanje standarda u oblasti životne sredine (E), društvenih pitanja (S) i upravljanja (G), umjesto na kreditnu sposobnost. U finansijskom svijetu, ova kategorija postaje sve važnija, privlačeći pažnju investitora i analitičara koji je pažljivo prate kako bi procijenili u koje kompanije investirati, a u koje ne. Prije godinu dana, NLB je bila pionir, kao prva banka sa sjedištem i ekskluzivnim strateškim interesom na jugoistoku Evrope, koja je stekla ovu ocjenu, prva među kompanijama listiranim na Ljubljanskoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana