NLB Grupa: Побољшање ESG оцјену у односу на прошлогодишњу за импресивних 1,7 поена

PR
NLB Grupa: Побољшање ESG оцјену у односу на прошлогодишњу за импресивних 1,7 поена

Да ли се икада запитате какав траг бисте оставили иза себе, уколико би се свијет одједном зауставио? Ми у NLB Grupi, водећи се намјером да „оставимо боље трагове", ово питање себи постављамо свакодневно.

Свјесни смо одговорности коју носимо као једна од кључних банкарских и финансијских институција у југоисточној Европи, региону који је наш дом. Поносни смо што су наши напори и наш напредак поновно препознати и потврђени у побољшаној оцјени ESG ризика од једне од водећих независних агенција за истраживање, оцјењивање и прикупљање података о ESG факторима на свијету -  Sustainalytics.

NLB је први пут оцијењен о ESG ризицима од стране  Sustainalytics-а прије мање од годину дана, а сада се може похвалити значајним унапрјеђењем. Наиме, наша банкарска група сада носи нову ESG Risk Rating  оцјену од 16,0, коју је  Sustainalytics дефинисао као ниски ризик од материјалних финансијских утицаја изазваних ESG факторима. Ово представља побољшање у односу на прошлогодишњу оцјену за импресивних 1,7 поена, чиме смо се позиционирали међу најбољих 13% банака у поређењу са свим компанијама које је  Sustainalytics имао прилику оцијенити.

Највећи помак постигнут је у унапрјеђењу одрживих операција, посебно када је ријеч о анализи ESG ризика и могућности у ширем финансијском сектору, управљању људским ресурсима и етичким операцијама. Додатно,  Sustainalytics је констатовао да се у оквиру Групе или њених операција није десио ниједан догађај који би имао негативан утицај на заинтересоване стране, операције или животну средину. Детаљан извјештај можете пронаћи овдје.

"Одрживост није фраза с којом се може необавезно играти и у стварности је заборавити. То је веома упоран процес, континуиран и дугорочан. Састоји се од малих корака и промјена које појединачно могу дјеловати неважно, али када се посматрају као цјелина, стапају се у велики, незаустављиви покрет. А ово је заправо још важније од саме оцјене ризика, иако смо, наравно, изузетно поносни на то, јер је резултат наших напора и рецензије независних и свјетски признатих стручњака, а на крају крајева, и мотивација за нас и подстрек за наше акционаре да наставе да вјерују у наше пословне одлуке и акције", рекао је предсједник Управе NLB Grupе Блаж Бродњак приликом уручења нове оцјене ESG ризика.

Оцјена ESG ризика (ESG Risk Rating), слично као и бонитетна оцјена, мјерило је оцјене успјешности предузећа, фонда или хартије од вриједности, с тим што се фокусира на испуњавање стандарда у области животне средине (Е), друштвених питања (S) и управљања (G), умјесто на кредитну способност. У финансијском свијету, ова категорија постаје све важнија, привлачећи пажњу инвеститора и аналитичара који је пажљиво прате како би процијенили у које компаније инвестирати, а у које не. Прије годину дана, NLB је била пионир, као прва банка са сједиштем и ексклузивним стратешким интересом на југоистоку Европе, која је стекла ову оцјену, прва међу компанијама листираним на Љубљанској берзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана