" M:tel" među liderima na polju telekomunikacija

GS
" M:tel" među liderima na polju telekomunikacija

BANjALUKA - Kompanija "M:tel" spada među lidere na polju telekomunikacija u BiH, sa dugogodišnjom tradicijom koja ovaj brend čini prepoznatljivim, poručili su iz ove kompanije povodom 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva.

Ova kompanija, navode, jedan od najznačajnijih nosilaca progresa i afirmacije modernih tehnologija u društvu kroz aktivno djelovanje na razvoj oblasti telekomunikacija u Republici Srpskoj i BiH.

Iz kompanije su pojasnili da je cilj obilježavanja Dana telekomunikacija i informacionog društva u svijetu afirmacija informaciono-komunikacionih tehnologija, s obzirom na značaj koji ove tehnologije imaju u savremenom društvu.

Generalni direktor kompanije „M:tel“ Marko Lopičić rekao je da je ova kompanija uskladila svoju misiju sa tradicijom i obavezom koju konstantno želi da ispunjava, a to je da korisnicima i zajednici obezbijedi sve pogodnosti koje nude moderne tehnologije, čineći tako život kvalitetnijim, lakšim i boljim.

- Pandemija koja je zadesila svet ove godine pokazala je na delu koliku odgovornost nosi oblast telekomunikacija za društvo uopšte, a `M:tel` je i ovaj izazov dočekao spremno, upravo zahvaljujući prilagodljivosti tog sektora brzim promenama kakve se na ovom polju dešavaju u poslednjim decenijama - izjavio je Lopičić.

Kompanija " M:tel" je podsjetila da je Agenda za održili razvoj 2030. godin ei 17 ciljeva održivog razvoja, usvojeni Rezolucijom UN, prepoznaju da širenje informacione i komunikacijske tehnologije i globalna međusobna povezanost imaju veliki potencijal za ubrzavanje ljudskog napretka i premošćivanje digitalne razlike.

"M:tel" je napomenuo da je čestitku za ovaj dan svijetu poslao generalni sekretar UN Antonio Gutereš navodeći da informaciona tehnologija može biti signal nade, omogućavajući milionima ljudi širom svijeta da se povežu, kao i da je međunarodna saradnja na digitalnoj tehnologiji od suštinske važnosti da se pobijedi kovid-19 i postigne Agenda održivog razvoja 2030. godine.

Iz kompanije su naveli i da je generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhao između ostalog poručio da se na ovaj svjetski dan i za novu deceniju iskoristi informaciono-komunikaciona tehnologija da ubrza socijalni, ekonomski i ekološki održiv rast i inkluzivni razvoj za sve i svuda.

Kompanija " M:tel " je podsjetila i da je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, te istakao kako je ovaj sektor u kriznom periodu pandemije odigrao jednu od najvažnijih uloga u borbi čitave zajednice protiv virusa, te naveo primjer "M:tela“ kao snažnog partnera i prijatelja.

Srbija je, napomenuli su iz kompanije, jedna od najstarijih članica Međunarodne unije za telekomunikacije, postavši član ove organizacije samo 40 dana poslije njenog zvaničnog osnivanja, znatno prije mnogih razvijenijih zemalja tog doba.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava 17. maja, na godišnjicu potpisivanja prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, i na dan formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Parizu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana