Vrijedne ruke poljoprivrednog domaćinstva Džida beru nagrade

Sreten Mitrović
Vrijedne ruke poljoprivrednog domaćinstva Džida beru nagrade

Rogatica - U rogatičkom kraju mnogo je uzornih domaćina, a među najuspješnije ubraja se vrijedna porodica Džida, koja je na posljednjoj poljoprivrednoj izložbi pobrala pregršt nagrada.

Da se trud i rad i te kako isplate dokaz je i Dragan Džida, koji je sa sinovima Duškom i Željkom i suprugom Stankom na posljednjoj regionalnoj poljoprivrednoj izložbi u Rogatici kući odnio dvije prve, dvije druge i jednu treću nagradu.

Duško i Željko odnijeli su prvo mjesto za eksponate sjemenskog i krompira za jelo. Na Draganovo ime otišle su dvije druge nagrade za izloženu junicu simentalske rase i kolekciju ovaca oplemenjene pramenke, dok je Stanka bila u grupi najzapaženijih izlagača proizvoda domaće kuhinje i prerađevina.

Njihovo domaćinstvo uspješno je i na drugim poljima u oblasti poljoprivrede.

- Samo u ovoj godini mljekari "Pađeni" predali smo oko 15.000 litara mlijeka. U proljećnoj sjetvi sijali smo osam hektara zobi i 24,5 hektara krompira - priča Dragan.

Pored loše godine, od sjetve do žetve zadovoljni su prinosom.

- Zob je u prosjeku donijela oko dvije tone, sjemenski krompir 16, a krompir za jelo 18 tona po hektaru. Tu je i prosječnih pet tona pšenice po hektaru - nabraja glava porodice.

Nisu to očekivani prinosi, ali seljaku su donijeli i neke prednosti.

- Zbog umanjenih prinosa smanjili smo troškove, a na tržištu povećali cijene, pa je seljak tu negdje - dodao je ovaj vrijedni poljoprivrednik sa brojnim priznanjima iz oblasti poljoprivrede, čije je domaćinstvo kao dopunsku djelatnost registrovalo i firmu preko koje uglavnom plasira sjemenski i krompir za jelo. Sve u svemu, dodaje Džida, zadovoljni su ovom godinom.

Sjetva

Džide uveliko pripremaju zemljište za ozimu sjetvu.

- S Božjom pomoći i uz pogodne vremenske prilike planiramo sjetvu na oko 150 dunuma zemlje u zakupu u Rogatici. Nadam se da ćemo je okončati u optimalnom roku, a to je kraj ovog mjeseca - rekao Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana