Viteška srca nadjačala zimu

Jasna Dragojević
Viteška srca nadjačala zimu

Banjaluka - Hrabrim mladićima koji tradicionalno na hrišćanski praznik Bogojavljenje skoče u hladne rijeke, juče su se u plivanju za Časni krst pridužile i djevojke.

Da već sa 18 godina ima pravo viteško srce pokazala je Milana Mijatović iz Čelopeka kod Zvornika, koja je juče prva preplivala stazu dugu 33 metra na Zvorničkom jezeru i osvojila Časni krst.

Mijatovićevoj je, u ime Crkvene opštine Zvornik i Rafting kluba "Eko Drina" iz Zvornika, sveštenik Rade Tešić uručio i Časni srebrni krst u trajno vlasništvo.

Hrabra djevojka je prvi put i kao jedina predstavnica ljepšeg pola, zaplivala ledenim jezerom nadmećući se sa momcima iz Zvornika, Sokoca, Bijeljine, Vlasenice i Novog Sada.

- Oduvijek sam željela da plivam i evo pobijedila sam - rekla je Mijatovićeva dodavši kroz smijeh da joj nimalo nije bilo hladno.

Jedina među devet mladića ušćem Sane u Unu u Novom Gradu zaplivala je Dragana Bera. Po treći put prvi do Časnog krsta doplivao je Mario Vukojević. Rastko Kostović iz Foče prvi je doplivao do Časnog krsta u Drini u Višegradu.

- Ovo je moje prvo učestvovanje na ovoj manifestaciji, rijeka Drina je bila hladna, ali mi je bilo zadovoljstvo da učestvujem - rekao je Kostović, dobivši darove za svoj podvig.

Četrdesetšestogodišnji Petar Marić iz Trebinja pobjednik je plivanja za Časni krst u rijeci Trebišnjici, u kojem je učestvovalo četrdesetak plivača, među kojima i dvojica Nevesinjaca. Marić, kojem je ovo bilo 16 učešće u bogojavljenskom plivanju, kazao je da je pobjedom ostvario svoj dugogodišnji san. Među najmlađim plivačima bili su i Dimitrije Škrivan (12) i Rade Kukurić (15), koji su prvi put plivali za Časni krst. Kažu da je voda bila hladna ali će nastaviti da plivaju i ubuduće, jer ih vodi pravoslavna vjera i ljubav prema tradiciji.

Bogojavljensko plivanje juče je prvi put održano u Kotor Varošu, a pobjedu je odnio Borislav Bogdanić Njemu je pripao zlatni dukat, koji je darovao Danilo Đekanović, te umjetnička slika kotorvaroškog slikara Branka Rusmira.

- Osjećam se fantastično. Svaka pobjeda je slatka i draga, ali ovo je posebno, jer ovo nije takmičenje, nego viteštvo - rekao je Bogdanić.

"Veteran" u bogojavljenskom plivanju Sanom je Prijedorčanin Danijel Drljača, koji je po četvrti  put bio najbrži.

- Ove godine je bilo najhladnije i uslovi su bili najteži - rekao je Drljača, kojem je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković  uručio zlatnik.

Pobjedu u plivanju na jezeru Perućac u blizini manastira Karno kod Srebrenice odnio je Bratunčanin Vladimir Arambašić, porijeklom iz Donjeg Vakufa, dok je Novica Vasić iz Krasanopolja kod Bratunca  prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta u rijeci Drini.

Plivanje za časni krst na Bogojavljenje održano je prvi put na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ.
Pet hrabrih mladića iz naselja Ortiješ zaplivalo je u hladnoj Neretvi, a prvi je do bogojavljenskog krsta doplivao Đorđe Medan, inače golman u Fudbalskom klubu "Zrinjski".

U Derventi je tradicija bogojavljenskog plivanja nastavljena uprkos i dalje na pojedinim dijelovima zaleđenoj Ukrini. Prvi je do Časnog krsta doplivao Zlatko Pazurević iz derventskog Novog naselja. Ledenu Ukrinu u Prnjavoru ukrotio je Vladan Đuraš, student četvrte godine Saobraćajnog fakulteta.

U pravoslavnim crkvama na području Modriče juče su služene svete liturgije i osveštana voda povodom Bogojavljenja, a litija i plivanje za Časni krst otkazani su zbog leda na rijeci Bosni. Plivanje je otkazano i u Brčkom zbog nepovoljnih vremenskih uslova i leda na rijeci Savi. Jedini koji je juče simbolično zaplivao nekoliko metara u Savi, i time očuvao tradiciju, bio je Draško Đurić, prošlogodišnji pobjednik. I u brojnim drugim opštinama bogojavljenska plivanja rijekama su odgođena zbog velike hladnoće.

Trka u Tesliću

Vladimir Marković proglašen je za "Viteza Časnog krsta" u trci koja je organizovana u Tesliću. Starješina Srpskog sokolskog društva "Sveti Petar Cetinjski" Slavoljub Petričević zadovoljan je velikim odzivom Teslićana, budući da je zbog loših vremenskih uslova i leda na rijeci Usori, umjesto dosadašnjeg plivanja organizovano trčanje za Časni krst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana