Vazduh iz košnica prijeki lijek

Svjetlana Đuričić
Vazduh iz košnica prijeki lijek

Kotor Varoš - Osobe koje pate od astme, bronhitisa, alergije, depresije, stresa i brojnih drugih oboljenja moći će da se liječe udisanjem blagotvornog vazduha iz košnica u Terapi inhal centru "Vasić" u Kotor Varošu koji danas otvara vrata za posjetioce.

Vlasnik Pčelarskog gazdinstva "Vasić" Miodrag Vasić, u okviru kojeg će biti otvoren ovaj centar, kaže da se pčelarstvom bavi od 2005. godine, te da je i sam posao u vezi sa pčelama svojevrsna terapija.

- Pčele na čovjeka djeluju umirujuće. Kada otvorite košnicu, taj vazduh prepun aerosoli i drugih dragocjenih supstanci djeluje opuštajuće na čovjeka. Vazduh u košnicama veoma je efikasan u borbi protiv bronhitisa i drugih disajnih problema, a dobra je preventiva kod infekcija i alergija, migrena, stresa i depresije - kazao je Vasić.

Tokom tretmana pacijent sjedi u komori, odnosno drvenoj kućici i udiše vazduh iz košnice putem sonde. Veoma je bitno pravilno disanje, odnosno udisanje kroz usta i izdisanje kroz nos. Cijena inhalacija po jednom tretmanu koji traje 25 minuta biće pet maraka, a popust će se moći dobiti za nekoliko uzastopnih tretmana, kao i za tretmane za dvoje i više djece odjednom.

Na ovom projektu radili su stručnjaci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Naš Terapi inhal centar se razlikuje od Api inhal centra koji je otvoren ranije u Banjaluci po tome što mi imamo u ponudi terapijske masaže uljima i kremama na bazi pčelinjih proizvoda. Kod nas korisnici koji dođu na masažu istovremeno udišu vazduh iz košnice jer je sve smješteno u istom prostoru, samo što je to, naravno, u manjoj količini nego kada direktno udišete iz košnice - pojasnio je Vasić.

Stručna saradnica za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Duška Radaković kaže da je ovo drugi inhal centar u RS.

- Pored komora za inhalaciju, ovaj centar posjeduje i komoru za masažnu terapiju za koju je projekat radilo ministarstvo. U sklopu masažne terapije se izvode tretmani i protiv celulita, strija, za liječenje problema sa cirkulacijom i relaksirajući program. Što se tiče preparata za te terapije, oni su nabavljeni od gazdinstva "Radaković" iz Gornje Dragotinje kod Prijedora, a u pitanju je kombinacija medonosnog bilja sa pčelinjim proizvodima - kazala je Radakovićeva. Dodala je da ovakvu terapiju obavljaju još Rusi i Tajlanđani, te da je ova vrsta terapije prvi put u primjeni u RS, pa i u okruženju.

- Preparati su sertifikovani, na eko-bazi. U budućnosti će se raditi na mednim centrima, koji će povezivati edukativne pčelarske centre, medne kuće i inhal centre, kako bi mogli gostima iz inostranstva da pokažemo našu bogatu mednu floru - rekla je Radakovićeva.

Na dan otvaranja centra u Kotor Varošu inhalacije će biti besplatne, a za posjetioce će biti obezbijeđeni pokloni i prirodni preparati na bazi pčelinjih proizvoda.

Masaže

U ponudi Terapi inhal centra biće nekoliko vrsta masaža, kao što su švedska masaža, aromaterapija uljima i kremama na bazi pčelinjih proizvoda, tajlandska masaža i refleksologija. Masaže će koštati od 15 do 30 KM, u zavisnosti od trajanja i vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana