Uzdaju se da će se rode vratiti u Srbac

Dejan Jovičić
Uzdaju se da će se rode vratiti u Srbac

Srbac - Opština Srbac od ove godine izdvajaće svakog mjeseca po 100 KM za porodice sa četvoro i više djece, dok će mladi bračni parovi za kupovinu građevinskog zemljišta za izgradnju kuća dobijati i do 2.000 maraka.

Ovakva odluka u skladu je sa novim mjerama pronatalitetne politike koje je donio načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, a pravilnik o raspodjeli sredstava je ovog mjeseca i zvanično stupio na snagu.

Dragosavljević ističe da novčanu pomoć po prvom osnovu mogu da ostvare roditelji ili samohrani roditelji koji imaju prijavljeno mjesto prebivališta na području opštine Srbac najmanje godinu prije podnošenja zahtjeva.

- Sličan uslov je i za mlade bračne parove, koji uz to moraju imati do 35 godina, a uz to ne smiju biti vlasnici ili suvlasnici stambene jedinice u Srpcu - istakao je Dragosavljević.

Pored najnovijih mjera na snazi je i dalje isplata jednokratne novčane pomoći za novorođenu djecu, poklon u vidu zlatnika za prvorođeno dijete u godini i jednokratna novčana pomoć za sufinansiranje troškova jedne vantjelesne oplodnje.

- Za prvo i drugo dijete odobrili smo naknadu u iznosu od 250 KM, za treće 400, za četvrto 600, a za peto i svako naredno dijete hiljadu maraka. Od preuzimanja dužnosti načelnika u novembru 2016. godine isplatili smo blizu 160.000 KM po osnovu ove vrste pomoći, od čega su čak 70.500 KM zaostali dugovi koje prethodna vlast nije redovno isplaćivala - rekao je Dragosavljević. On je istakao da ovo pravo ostvaruje svaka majka koja u tekućoj godini rodi dijete, a najmanje godinu prije rođenja djeteta ima prebivalište na području Srpca, bez obzira na mjesto porođaja ili materijalne uslove porodice.

- Od prošle godine uveli smo i mjeru kojom omogućavamo prvorođenoj bebi u godini da dobije zlatnik i opremu za novorođenče u iznosu do 500 KM, a tom prilikom odmah isplaćujemo i predviđenu novčanu naknadu od 250 KM - dodao je Dragosavljević.

Mjerama pronatalitetne politike predviđeno je i da lokalna uprava u Srpcu sufinansira troškove jedne vantjelesne oplodnje u iznosu od 2.000 KM za žene koje nisu starije od 42 godine, a uz to moraju imati prijavljeno prebivalište u Srpcu najmanje četiri godine prije podnošenja zahtjeva.

- Naša opština je jedna od onih u kojima vlada negativan prirodni priraštaj, a kada se uzme u obzir da neke porodice trajno ili privremeno odlaze u druge zemlje, onda je bilo neminovno da na ovaj način stimulišemo mlade da stupe u brak, ostvare se u ulozi roditelja i zasnuju porodicu u svom zavičaju - rekao je Dragosavljević. Konferencija beba

Srbac je jedna od brojnih opština u Srpskoj koje organizuju tradicionalnu manifestaciju "Konferencija beba". To je jedan od najposjećenijih događaja koji na jednom mjestu okupi svu novorođenu djecu u protekloj godini i njihove roditelje. Svakom od njih lokalna uprava obezbjeđuje paket opreme i igračaka, dok beba sa najviše braće i sestara na poklon dobija zlatnik, koji daruje nastojatelj manastira Osovica, sinđel Teofil.

 

Najstariji otac  

Jedan od roditelja koji je prošle godine dobio novčanu naknadu za novorođenče je i Ostoja Varcar iz Razboja Ljevčanskog, koji je u 80. godini dobio sina Stefana sa 38 godina mlađom suprugom Sanjom, sa kojom ima još dva sina, Milana (21) i Savu (17). Varcar kaže da ne planira na tome da stane već da želi da ove godine dobije i kćerku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana