Uče jezik da ne zaborave korijene

Snežana Tasić
Uče jezik da ne zaborave korijene

Prijedor - Pripadnici ukrajinske manjine na područje Trnopolja naselili su se prije više od vijeka, a odnedavno u ovom prijedorskom selu mogu da uče i maternji jezik.

Da bi sačuvali tradiciju, jezik, običaje i kulturno bogatstvo ukrajinskog naroda, u Prijedoru je osnovano Ukrajinsko udruženje "Kozak", a prošle školske godine u tamošnjoj osnovnoj školi organizovana je i fakultativna nastava ukrajinskog jezika.

Direktor Osnovne škole "Ćirilo i Metodije" iz Trnopolja  Zdravko Janković potvrdio je da je ovo jedina škola u regiji gdje se za učenike ukrajinskog porijekla odvija nastava na maternjem jeziku.

- Inicijativu smo pokrenuli prije nekoliko godina i naša upornost se isplatila jer smo od prošle godine dobili saglasnost ministarstva za nastavu na ukrajinskom jeziku - rekao je Janković.

On je dodao da ukrajinski jezik trenutno uči samo 12 učenika, jer se, nažalost, kao i u drugim krajevima RS, i u trnoponjskom kraju rađa sve manje djece.

- Sve je više starije populacije  čijim  nestajanjem može doći u pitanje i opstanak našeg maternjeg jezika na ovim prostorima - rekao je nastavnik ukrajinskog jezika Štefan Stahnek.

On je dodao da učenici dobrovoljno pohađaju nastavu ukrajinskog jezika, a posebno ga raduje činjenica što ga izučava sve više djece drugih nacionalnosti.

- Nastavu pohađaju učenici od trećeg do devetog razreda, a sa djecom radimo i u okviru aktivnosti našeg udruženja "Kozak". Pored toga što izučavaju jezik, ovi učenici pohađaju i časove ukrajinske vjeronauke - kazao je Stahnek.

On je dodao da je velika želja Ukrajinaca iz Trnopolja da ne zaborave svoj maternji jezik.

- Mojoj generaciji se posrećilo jer smo nedavno imali priliku da posjetimo maticu Ukrajinu i sa sunarodnicima pričamo na ukrajinskom. Raduje nas što smo bez problema komunicirali sa mještanima Ternopiljske regije odakle su na ovo područje došli prijedorski Ukrajinci - rekao je Stahnek.

Dodaje da su od zemljaka iz ukrajinskog mjesta Dolina dobili i knjige na tom jeziku tako da se na razne načine snalaze kako bi časovi ukrajinskog bili zanimljivi.

Među mališanima koji su već savladali osnove ukrajinskog jezika je učenik četvrtog razreda Dario Luč koji kaže da se neizmjerno raduje ovim časovima.

- Tako mogu kod kuće da razgovaram sa bakom i djedom koji govore ukrajinski i oni mi pomažu u pisanju domaćih zadataka i učenju pjesmica na ukrajinskom jeziku - pohvalio se Dario.

I on se, kao i većina mlađih Ukrajinaca iz Trnopolja, nada da će jednog dana posjetiti Ukrajinu odakle vode korijene njegovi preci.

Folklorna sekcija

Ukrajinci okupljeni oko Udruženja "Kozak" organizovali su i folklornu sekciju koju pohađaju i učenici drugih nacionalnosti, a zajedno učestvuju na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama kojima pokazuju bogatstvo kulture ukrajinskog naroda.

Jedan od osnivača ovog društva Olga Karajica ističe da su im veoma bitni i nastupi na večerima nacionalnih manjina, ali i večerima domaće kuhinje, gdje Prijedorčani mogu da probaju i mnoge specijalitete ukrajinske kuhinje.

- Učenje ukrajinskog jezika samo je jedna u nizu aktivnosti kojima želimo da zadržimo osnovna obilježja naroda kojem su pripadali naši preci - kazala je Karajica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana