Уче језик да не забораве коријене

Снежана Тасић
Уче језик да не забораве коријене

Приједор - Припадници украјинске мањине на подручје Трнопоља населили су се прије више од вијека, а однедавно у овом приједорском селу могу да уче и матерњи језик.

Да би сачували традицију, језик, обичаје и културно богатство украјинског народа, у Приједору је основано Украјинско удружење "Козак", а прошле школске године у тамошњој основној школи организована је и факултативна настава украјинског језика.

Директор Основне школе "Ћирило и Методије" из Трнопоља  Здравко Јанковић потврдио је да је ово једина школа у регији гдје се за ученике украјинског поријекла одвија настава на матерњем језику.

- Иницијативу смо покренули прије неколико година и наша упорност се исплатила јер смо од прошле године добили сагласност министарства за наставу на украјинском језику - рекао је Јанковић.

Он је додао да украјински језик тренутно учи само 12 ученика, јер се, нажалост, као и у другим крајевима РС, и у трнопоњском крају рађа све мање дјеце.

- Све је више старије популације  чијим  нестајањем може доћи у питање и опстанак нашег матерњег језика на овим просторима - рекао је наставник украјинског језика Штефан Стахнек.

Он је додао да ученици добровољно похађају наставу украјинског језика, а посебно га радује чињеница што га изучава све више дјеце других националности.

- Наставу похађају ученици од трећег до деветог разреда, а са дјецом радимо и у оквиру активности нашег удружења "Козак". Поред тога што изучавају језик, ови ученици похађају и часове украјинске вјеронауке - казао је Стахнек.

Он је додао да је велика жеља Украјинаца из Трнопоља да не забораве свој матерњи језик.

- Мојој генерацији се посрећило јер смо недавно имали прилику да посјетимо матицу Украјину и са сународницима причамо на украјинском. Радује нас што смо без проблема комуницирали са мјештанима Тернопиљске регије одакле су на ово подручје дошли приједорски Украјинци - рекао је Стахнек.

Додаје да су од земљака из украјинског мјеста Долина добили и књиге на том језику тако да се на разне начине сналазе како би часови украјинског били занимљиви.

Међу малишанима који су већ савладали основе украјинског језика је ученик четвртог разреда Дарио Луч који каже да се неизмјерно радује овим часовима.

- Тако могу код куће да разговарам са баком и дједом који говоре украјински и они ми помажу у писању домаћих задатака и учењу пјесмица на украјинском језику - похвалио се Дарио.

И он се, као и већина млађих Украјинаца из Трнопоља, нада да ће једног дана посјетити Украјину одакле воде коријене његови преци.

Фолклорна секција

Украјинци окупљени око Удружења "Козак" организовали су и фолклорну секцију коју похађају и ученици других националности, а заједно учествују на многобројним културним манифестацијама којима показују богатство културе украјинског народа.

Један од оснивача овог друштва Олга Карајица истиче да су им веома битни и наступи на вечерима националних мањина, али и вечерима домаће кухиње, гдје Приједорчани могу да пробају и многе специјалитете украјинске кухиње.

- Учење украјинског језика само је једна у низу активности којима желимо да задржимо основна обиљежја народа којем су припадали наши преци - казала је Карајица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана